Składniki

Na 3 porcje

• okrągły biały chleb lub typowy majorkański ciemny chleb „pa moreno”
• 10-15 pomidorów ramallet
• sól i oliwa z oliwek

Pa amb Oli

Przygotowanie

1. Chleb przekroić dużym nożem na pół, pokroić w kromki o grubości palca i upiec grzanki. Na Majorce istnieje specjalna patelnia do tego celu. Można użyć grilla lub zwykłej patelni.

2. Pomidory na prawdziwe pa amb oli pieczone są na żelaznym ruszcie nad żarem. Możne je również krótko podsmażyć na patelni. Należy użyć do tego celu innej patelni niż do chleba.

3. Następnie podpieczone kromki chleba natrzeć połówkami pomidorów, aż wchłoną cały sok.

4. Doprawić solą i ostrożnie skropić oliwą. Najlepiej użyć do tego celu klasycznego dzbanuszka na ocet i oliwę.

5. Pa amb oli można podawać z koprem morskim, kaparami, czosnkiem i dobrym jakościowo serem lub szynką.