Składniki

NA OK. 35 SZTUK

• 500 g mąki
• sól
• 60 g cukru
• 250 ml mleka
• 40 g drożdży
• 50 g miękkiego masła
• 4 żółtka
• 200 g musu śliwkowego
• olej do smażenia
• 250 g cukru pudru
• 3 łyżki rumu
• ok. 6 łyżek soku z cytryny
• srebrny puder do oprószenia (można np. zamówić online na stronie www.pati-versand.de)

PĄCZKI MINI

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier i uformować dołek. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Mleko z drożdżami wlać do dołka w mące i wyrobić gęsty rozczyn. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

2. Do mąki dodać masło i żółtka i wszystko dokładnie zagnieść z rozczynem na gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

3. Z ciasta uformować ok 35 małych kulek. Worek do wyciskania z małą końcówką napełnić musem śliwkowym i nadziać pączki odrobiną musu. Zasklepić dziurki w cieście drożdżowym, pączki ułożyć na blasze do pieczenia oprószonej mąką i zostawić do wyrośnięcia.

4. Rozgrzać olej i porcjami smażyć pączki w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Pączki osączyć na ręczniku kuchennym.

5. Cukier puder, rum i sok z cytryny zmieszać razem na gęstą polewę. Pączki do połowy zanurzać w polewie. Pączki ułożyć w piramidę na paterze i odstawić do zastygnięcia polewy. Na polewę nanieść cienkim pędzlem srebrny puder.

Jedna sztuka to ok. 180 kcal, 9 g tłuszczu, 23 g węglowodanów, 2 g białka.

Czas przygotowania: ok. 40 min.

Czas smażenia: ok. 25 min.

Grand Royal Water goblet 200mm
Grand Royal Water goblet 200mm
Grand Royal Water goblet 200mm
Retro Accessories Pojemnik 155mm
Retro Accessories Pojemnik 155mm
Retro Accessories Pojemnik 155mm
Nek Mini Vase arctic breeze 200mm
Nek Mini Vase arctic breeze 200mm
Nek Mini Vase arctic breeze 200mm