Składniki

NA OK. 35 SZTUK

• 500 g mąki
• sól
• 60 g cukru
• 250 ml mleka
• 40 g drożdży
• 50 g miękkiego masła
• 4 żółtka
• 200 g musu śliwkowego
• olej do smażenia
• 250 g cukru pudru
• 3 łyżki rumu
• ok. 6 łyżek soku z cytryny
• srebrny puder do oprószenia (można np. zamówić online na stronie www.pati-versand.de)

PĄCZKI MINI

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier i uformować dołek. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Mleko z drożdżami wlać do dołka w mące i wyrobić gęsty rozczyn. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

2. Do mąki dodać masło i żółtka i wszystko dokładnie zagnieść z rozczynem na gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

3. Z ciasta uformować ok 35 małych kulek. Worek do wyciskania z małą końcówką napełnić musem śliwkowym i nadziać pączki odrobiną musu. Zasklepić dziurki w cieście drożdżowym, pączki ułożyć na blasze do pieczenia oprószonej mąką i zostawić do wyrośnięcia.

4. Rozgrzać olej i porcjami smażyć pączki w gorącym tłuszczu na złotobrązowy kolor. Pączki osączyć na ręczniku kuchennym.

5. Cukier puder, rum i sok z cytryny zmieszać razem na gęstą polewę. Pączki do połowy zanurzać w polewie. Pączki ułożyć w piramidę na paterze i odstawić do zastygnięcia polewy. Na polewę nanieść cienkim pędzlem srebrny puder.

Jedna sztuka to ok. 180 kcal, 9 g tłuszczu, 23 g węglowodanów, 2 g białka.

Czas przygotowania: ok. 40 min.

Czas smażenia: ok. 25 min.