Składniki

Na 4 porcje

• 400 g ryżu
• 4 krewetki olbrzymie
• 4 langusty
• 4 szczypce kraba
• 4 duże małże
• 1 ośmiornica
• ½ kurczaka
• 200 g żeberek wieprzowych
• 100 g zielonej fasolki
• 100 g groszku
• 2 duże, zielone papryki pepperoni
• 1 pomidor
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryka
• 2 cytryny
• bulion rybny
• pietruszka, szafran, oliwa z oliwek, sól

Paella de peces

Przygotowanie:

1. Rybę oczyścić, a ośmiornicę pokroić w krążki. Pokroić mięso, pomidory, paprykę pepperoni i cebulę. Czosnek i pietruszkę posiekać i razem z oliwą przełożyć do miski.

2. Skorupiaki podsmażyć na oliwie do uzyskania różowego koloru i odstawić na bok. Na innej patelni podsmażyć na dużym ogniu mięso, a następnie dodać ośmiornicę, pepperoni, cebulę, pomidory i zieloną fasolkę.

3. Podwójną ilość bulionu rybnego gotować przez 5 minut, dodać ryż, szafran i sól.

4. Kiedy ryż będzie w połowie ugotowany, dodać groszek, skorupiaki i pepperoni oraz doprawić czosnkiem i pietruszką. Paellę gotować przez kolejne 10 minut na średnim ogniu. Przed podaniem nieco ostudzić. W tym czasie pokroić cytrynę na ćwiartki i udekorować stół.

Lave Gris talerz płaski
Lave Gris talerz płaski
Lave Gris talerz płaski
Lave Gris kubek
Lave Gris kubek
Lave Gris kubek
Artesano Original płaski talerz
Artesano Original płaski talerz
Artesano Original płaski talerz