Składniki

Na 4 porcje

• 400 g ryżu
• 4 krewetki olbrzymie
• 4 langusty
• 4 szczypce kraba
• 4 duże małże
• 1 ośmiornica
• ½ kurczaka
• 200 g żeberek wieprzowych
• 100 g zielonej fasolki
• 100 g groszku
• 2 duże, zielone papryki pepperoni
• 1 pomidor
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryka
• 2 cytryny
• bulion rybny
• pietruszka, szafran, oliwa z oliwek, sól

Paella de peces

Przygotowanie:

1. Rybę oczyścić, a ośmiornicę pokroić w krążki. Pokroić mięso, pomidory, paprykę pepperoni i cebulę. Czosnek i pietruszkę posiekać i razem z oliwą przełożyć do miski.

2. Skorupiaki podsmażyć na oliwie do uzyskania różowego koloru i odstawić na bok. Na innej patelni podsmażyć na dużym ogniu mięso, a następnie dodać ośmiornicę, pepperoni, cebulę, pomidory i zieloną fasolkę.

3. Podwójną ilość bulionu rybnego gotować przez 5 minut, dodać ryż, szafran i sól.

4. Kiedy ryż będzie w połowie ugotowany, dodać groszek, skorupiaki i pepperoni oraz doprawić czosnkiem i pietruszką. Paellę gotować przez kolejne 10 minut na średnim ogniu. Przed podaniem nieco ostudzić. W tym czasie pokroić cytrynę na ćwiartki i udekorować stół.

Artesano talerz bufetowy
Artesano talerz bufetowy
Artesano talerz bufetowy
Lave talerz obiadowy
Lave talerz obiadowy
Lave talerz obiadowy
Lave kubek
Lave kubek
Lave kubek