Składniki:

Na rozczyn:
• 30 g świeżych drożdży
• 2 łyżki stołowe mąki (typ 550)
• 1 łyżka stołowa cukru
• 4 łyżki stołowe letniego mleka

Na ciasto:
• 500 g mąki (typ 550)
• 180 ml mleka
• 1 łyżeczka soli
• 60 g cukru
• 80 g miękkiego masła
• 2 łyżki stołowe wody z kwiatów pomarańczy
• 2 jajka (M)
• 1 łyżeczka pasty z wanilii (zamiennie 1 opak. cukru waniliowego)

Na nadzienie:
• 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej (miks)
• 100 g rodzynek, winogron, sułtanek (miks)
• 100 g śliwek, moreli, żurawiny (miks)
• 60 g migdałów, orzechów włoskich (miks)

Do dekoracji:
• 1 jajko (M)
• szczypta soli i cukru
• 30 g płatków migdałowych

Panettone

Na: 2 babki panettone o wadze 700 g
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 30-35 min
Czas oczekiwania: 2 godz. 30 min

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na rozczyn włożyć do misy robota kuchennego, wymieszać łyżką, przykryć i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną rosnąć i powstaną liczne pęcherzyki.

2. Dodać składniki na ciasto i wyrabiać przez 8 min na najniższych obrotach. Uważać, żeby na brzegu miski nie zostały kawałki ciasta. Przełączyć robota na średnie obroty i wyrabiać ciasto przez kolejne 4-5 min, aż będzie gładkie i błyszczące. Ciasto powinno być jeszcze odrobinę klejące. Miskę przykryć i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3. Składniki na nadzienie drobno pokroić. Na lekko oprószonej mąką stolnicy przekroić ciasto na pół, na obie połowy wyłożyć nadzienie i zagnieść. Uformować dwie kule i włożyć do form do pieczenia. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę, aż ciasto urośnie do ¾ wysokości formy do pieczenia.

4. Nagrzać piekarnik z włączonym termoobiegiem do 160°C. Rozbić jajko i roztrzepać z solą i cukrem. 2-3 razy posmarować babki panettone mieszanką jajeczną przy pomocy pędzelka i posypać płatkami migdałowymi. Piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika na złotobrązowy kolor.

Winter Bakery Delight talerzyk na przekąski w pierniki, czerwony/kolorowy, 22 cm
Winter Bakery Delight talerzyk na przekąski w pierniki, czerwony/kolorowy, 22 cm
Winter Bakery Delight talerzyk na przekąski w pierniki, czerwony/kolorowy, 22 cm
Winter Bakery Delight Pudełko na ciastka mały, babka 13x13x16cm
Winter Bakery Delight Pudełko na ciastka mały, babka 13x13x16cm
Winter Bakery Delight Pudełko na ciastka mały, babka 13x13x16cm
Winter Bakery Delight pojemnik do pieczenia babki w pierniki, czerwony/kolorowy, 19 x 19 x 20,5 cm, 2,3 l
Winter Bakery Delight pojemnik do pieczenia babki w pierniki, czerwony/kolorowy, 19 x 19 x 20,5 cm, 2,3 l
Winter Bakery Delight pojemnik do pieczenia babki w pierniki, czerwony/kolorowy, 19 x 19 x 20,5 cm, 2,3 l