Składniki na jedną miseczkę:
- 250 g ciecierzycy namoczonej przez noc w wodzie
- 2 litry wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka stołowa tahini (pasty sezamowej)
- 150 ml wody
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 cytryna bio
- 1 czubata łyżeczka soli morskiej
- pieprz zmielony w młynku
- czarna sól
Pasta z ciecierzycy (humus)
Przygotowanie:
- Namoczoną ciecierzycę zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Zbierać pianę tworzącą się podczas gotowania. Ciecierzycę odcedzić i ostudzić.
- Ciecierzycę razem z czosnkiem, kuminem, tahini, wodą i oliwą z oliwek umieścić w wysokim naczyniu. Cytrynę umyć w gorącej wodzie i cienko zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i razem ze skórką dodać do naczynia. Rozetrzeć blenderem ręcznym na gładkie purée.
- Pastę z ciecierzycy przełożyć do miski i posypać czarną solą. Podawać ze świeżym chlebem.
Wskazówka: Humus można przyrządzić również z ciecierzycy z puszki. Pozwoli to zaoszczędzić czas potrzebny na jej moczenie i gotowanie.
Jak udekorować: Ułóż humus na talerzu, nadając mu kształt półksiężyca. Będzie to ciekawe nawiązanie do designu NewMoon i sierpa księżyca, a humus będzie się prezentował jeszcze bardziej elegancko.