LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki na jedną miseczkę:

  • 250 g ciecierzycy namoczonej przez noc w wodzie
  • 2 litry wody 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka stołowa tahini (pasty sezamowej)
  • 150 ml wody
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 cytryna bio
  • 1 czubata łyżeczka soli morskiej
  • pieprz zmielony w młynku
  • czarna sól

Pasta z ciecierzycy (humus)

Przygotowanie:

  1. Namoczoną ciecierzycę zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Zbierać pianę tworzącą się podczas gotowania. Ciecierzycę odcedzić i ostudzić.
  2. Ciecierzycę razem z czosnkiem, kuminem, tahini, wodą i oliwą z oliwek umieścić w wysokim naczyniu. Cytrynę umyć w gorącej wodzie i cienko zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i razem ze skórką dodać do naczynia. Rozetrzeć blenderem ręcznym na gładkie purée.
  3. Pastę z ciecierzycy przełożyć do miski i posypać czarną solą. Podawać ze świeżym chlebem.


Wskazówka: Humus można przyrządzić również z ciecierzycy z puszki. Pozwoli to zaoszczędzić czas potrzebny na jej moczenie i gotowanie.

Jak udekorować: Ułóż humus na talerzu, nadając mu kształt półksiężyca. Będzie to ciekawe nawiązanie do designu NewMoon i sierpa księżyca, a humus będzie się prezentował jeszcze bardziej elegancko.

NewMoon Miseczka indywidualna 13x13x4,5cm
NewMoon Miseczka indywidualna 13x13x4,5cm
NewMoon Miseczka indywidualna 13x13x4,5cm
NewMoon miseczka do dipów, 110 ml, biała
NewMoon miseczka do dipów, 110 ml, biała
NewMoon miseczka do dipów, 110 ml, biała
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy