Składniki

• ok. 50 świeżych listków młodej bazylii
• 30 g parmezanu
• 30 g pecorino
• 1 duży ząbek czosnku
• 12 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
• 15 g orzeszków piniowych
• 5 g orzechów włoskich
• 1/2 łyżeczki grubej soli

Domowe pesto

Przygotowanie:

Listki bazylii umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. Parmezan, pecorino i czosnek pokroić na kawałki i włożyć do misy miksera razem z orzeszkami piniowymi, orzechami włoskimi, solą i listkami bazylii. Wszystko dokładnie rozdrobnić. Tradycyjnie składniki pesto były rozcierane na papkę w moździerzu.

Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów
Pizza Passion okrągła taca Party
Pizza Passion okrągła taca Party
Pizza Passion okrągła taca Party
Special offer Deska do krojenia profesjonalna 40x30x3,5cm
Special offer Deska do krojenia profesjonalna 40x30x3,5cm
Special offer Deska do krojenia profesjonalna 40x30x3,5cm