Składniki

Na 4 porcje

• 4 (150 g) piersi z bażanta bez skóry
• sól, pieprz
• 1 jajko
• ok. 100 g bułki tartej
• 75 g masła klarowanego
• 200 g makaronu linguine
• 1 łodyga pora
• 50 g czarnej trufli
• 50 g masła
• 50 ml madery
• 125 ml bulionu drobiowego
• 100 ml śmietanki

opcjonalnie:
• mąka do obtoczenia
• ok. 1 łyżki oliwy truflowej

Pieczona pierś z bażanta z makaronem linguine z truflą i porem

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 150°C. Piersi z bażanta doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i roztrzepanym jajku. 

2. Następnie panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym klarowanym maśle po około 1-2 minuty z obu stron na złotobrązowy kolor i do uzyskania chrupiącej skórki. Piersi osączyć na papierowym ręczniku i piec przez 10 minut w gorącym piekarniku.

3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować al dente makaron linguine. Pora pokroić w długie paski. Truflę drobno posiekać. Paski pora razem z truflą poddusić na maśle na szerokiej patelni, wlać maderę, bulion, śmietankę i trochę odparować.

4. Makaron linguine odcedzić i dodać do sosu. Makaron skropić odrobiną oliwy truflowej, jeszcze raz doprawić do smaku i rozłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć pieczoną pierś z bażanta.