Składniki

Na 4 porcje

• 4 (150 g) piersi z bażanta bez skóry
• sól, pieprz
• 1 jajko
• ok. 100 g bułki tartej
• 75 g masła klarowanego
• 200 g makaronu linguine
• 1 łodyga pora
• 50 g czarnej trufli
• 50 g masła
• 50 ml madery
• 125 ml bulionu drobiowego
• 100 ml śmietanki

opcjonalnie:
• mąka do obtoczenia
• ok. 1 łyżki oliwy truflowej

Pieczona pierś z bażanta z makaronem linguine z truflą i porem

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do 150°C. Piersi z bażanta doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i roztrzepanym jajku. 

2. Następnie panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym klarowanym maśle po około 1-2 minuty z obu stron na złotobrązowy kolor i do uzyskania chrupiącej skórki. Piersi osączyć na papierowym ręczniku i piec przez 10 minut w gorącym piekarniku.

3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować al dente makaron linguine. Pora pokroić w długie paski. Truflę drobno posiekać. Paski pora razem z truflą poddusić na maśle na szerokiej patelni, wlać maderę, bulion, śmietankę i trochę odparować.

4. Makaron linguine odcedzić i dodać do sosu. Makaron skropić odrobiną oliwy truflowej, jeszcze raz doprawić do smaku i rozłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć pieczoną pierś z bażanta.

Audun Fleur Talerz obiadowy 27cm
Audun Fleur Talerz obiadowy 27cm
Audun Fleur Talerz obiadowy 27cm
Royal talerz płaski 27 cm
Royal talerz płaski 27 cm
Royal talerz płaski 27 cm
Coupole Cutlery set 30pcs 360x290x90mm
Coupole Cutlery set 30pcs 360x290x90mm
Coupole Cutlery set 30pcs 360x290x90mm