Składniki:

• 600 g słodkich ziemniaków
• 2 czerwone cebule
• 12 liści szałwii
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki kminku
• sól
• pieprz

Pieczone słodkie ziemniaki

Przygotowanie:

1. Obrać słodkie ziemniaki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1 cm. Obrać cebulę i pokroić na ósemki.

2. Rozłożyć plastry słodkich ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, dodać czerwoną cebulę, posypać ją kminkiem, doprawić solą i pieprzem i obficie polać oliwą z oliwek.

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przy ustawieniu grzania z góry i z dołu, w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż cebula i słodkie ziemniaki będą miękkie i aromatyczne.

4. Następnie dodać liście szałwii i piec ponownie przez 5–10 minut, aż słodkie ziemniaki będą chrupiące.

Artesano Original Cover Salad bowl 24cm
Artesano Original Cover Salad bowl 24cm
Artesano Original Cover Salad bowl 24cm
Clever Cooking okrągły półmisek 26 cm
Clever Cooking okrągły półmisek 26 cm
Clever Cooking okrągły półmisek 26 cm
Clever Cooking okrągła forma do pieczenia z pokrywką 24 cm
Clever Cooking okrągła forma do pieczenia z pokrywką 24 cm
Clever Cooking okrągła forma do pieczenia z pokrywką 24 cm