Składniki:

• 600 g słodkich ziemniaków
• 2 czerwone cebule
• 12 liści szałwii
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki kminku
• sól
• pieprz

Pieczone słodkie ziemniaki

Przygotowanie:

1. Obrać słodkie ziemniaki i pokroić na grube plastry o grubości ok. 1 cm. Obrać cebulę i pokroić na ósemki.

2. Rozłożyć plastry słodkich ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, dodać czerwoną cebulę, posypać ją kminkiem, doprawić solą i pieprzem i obficie polać oliwą z oliwek.

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przy ustawieniu grzania z góry i z dołu, w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż cebula i słodkie ziemniaki będą miękkie i aromatyczne.

4. Następnie dodać liście szałwii i piec ponownie przez 5–10 minut, aż słodkie ziemniaki będą chrupiące.