Składniki

• 300 g cukru
• 200 g masła
• 0,15 l śmietanki
• 0,15 l ciemnego syropu
• 1 łyżka mielonego imbiru
• 1 łyżka mielonego cynamonu
• 1/2 łyżki mielonych goździków
• 1/2 łyżki mielonego kardamonu
• 1 kg mąki

opcjonalnie:
• 1 łyżka bikarbonatu (sody oczyszczonej, ewentualnie proszku do pieczenia)

Pierniczki: ciasteczka imbirowe

Przygotowanie:

1. Masło z cukrem lekko podgrzać w garnku i przełożyć do miski. Dodać przyprawy oraz syrop i wymieszać wszystko mikserem. Ubić śmietankę na półsztywno i dodać do masy.

2. Proszek do pieczenia wymieszać z połową mąki i wsypać do masy. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać pozostałą mąkę.

3. Ciasto dokładnie zagnieść na stolnicy podsypanej mąką, a następnie owinąć w folię spożywczą lub włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na jeden dzień.

4. Następnego dnia wyjmować ciasto porcjami i bardzo cienko rozwałkować. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200°C.

5. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać je na natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze i piec przez ok. 5 minut do uzyskania ładnego brązowego koloru.

6. Starannie ostudzić przed zapakowaniem. Ciasteczka silnie chłoną wilgoć, dlatego uważać, aby podczas przechowywania nie zmiękły.

Toy's Delight puszka
Toy's Delight puszka
Toy's Delight puszka