Składniki:

• 125 g miodu
• 75 g brązowego cukru
• 75 g masła
• 1 jajko (M)
• 300 g mąki (typ 405) plus odrobinę do posypania stolnicy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• do dekoracji: cukier puder, sok z cytryny, barwnik spożywczy, cukrowe perełki

Piernikowe ludziki

Na: 8-10 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 12-15 min
Czas oczekiwania: 2 godz. 30 min

Przygotowanie:

1. Miód, cukier i masło włożyć do garnka i mieszając, zagotować, aż cukier całkowici się rozpuści. Garnek zdjąć z kuchenki i studzić przez 10 min.

2. Do miski wbić jajko i dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Dodać mieszankę z miodem i całość zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.

3. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka górna i dolna) i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykroić figurki ludzików (10 cm) i przełożyć na blachę, zachowując pomiędzy nimi odstęp.

4. Piec 12-15 min na środkowym poziomie piekarnika, a następnie całkowicie ostudzić na kratce kuchennej. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i dowolnie ozdobić nim piernikowe ludziki.

Nasza rada: Jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie pierniczki na raz, piec etapami. 

Toy's Delight Royal Classic miseczka
Toy's Delight Royal Classic miseczka
Toy's Delight Royal Classic miseczka
Toy's Delight Royal Classic miseczka
Toy's Delight Royal Classic miseczka
Toy's Delight Royal Classic miseczka