Składniki:
• 125 g miodu
• 75 g brązowego cukru
• 75 g masła
• 1 jajko (M)
• 300 g mąki (typ 405) plus odrobinę do posypania stolnicy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• do dekoracji: cukier puder, sok z cytryny, barwnik spożywczy, cukrowe perełki
Piernikowe ludziki
Na: 8-10 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 12-15 min
Czas oczekiwania: 2 godz. 30 min
Przygotowanie:
1. Miód, cukier i masło włożyć do garnka i mieszając, zagotować, aż cukier całkowici się rozpuści. Garnek zdjąć z kuchenki i studzić przez 10 min.
2. Do miski wbić jajko i dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Dodać mieszankę z miodem i całość zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.
3. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka górna i dolna) i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wykroić figurki ludzików (10 cm) i przełożyć na blachę, zachowując pomiędzy nimi odstęp.
4. Piec 12-15 min na środkowym poziomie piekarnika, a następnie całkowicie ostudzić na kratce kuchennej. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier i dowolnie ozdobić nim piernikowe ludziki.
Nasza rada: Jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie pierniczki na raz, piec etapami.