Składniki

NA 4 RÓŻNE SZASZŁYKI

• 1 sznycel cielęcy (ok. 150 g)
• 3 plastry szynki parmeńskiej
• 2 plastry średniodojrzałego sera gouda
• 1 mały pęczek pietruszki
• 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
• 1 limonka (niewoskowana i bez konserwantów)
• 3 pomidorki czereśniowe
• 1 pierś i udko z młodego kurczaka
• 50 g cienkiej kiełbasy chorizo
• zielona papryka
• 120 g polędwicy jagnięcej (pokrojonej w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm)
• 120 g polędwicy ze świni rasy Duroc (pokrojonej w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm)
• 3 pianki marshmallow
• sól morska i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka prażonych ziaren kawy
• 1 łyżeczka nasion kopru
• 1/2 łyżeczki nasion kolendry
• sok z jednej cytryny

PIKANTNE SZASZŁYKI Z GRILLA

Przygotowanie:

1. Sznycel cielęcy cienko rozbić, obłożyć szynką i serem i ściśle zwinąć w roladę. Pietruszkę drobno posiekać i wymieszać z lekko roztłuczonym czerwonym pieprzem. Roladę obtoczyć w mieszance ziół i pieprzu, pokroić na plasterki o grubości 2 cm i nadziać na szpadkę do grilla.

2. Limonkę i pomidorki czereśniowe umyć. Limonkę pokroić na grube plasterki. Udko z kurczaka przeciąć w stawie i nadziać na szpadkę do grilla na zmianę z pomidorkami i plasterkami limonki. Chorizo pokroić na grube plasterki. Umyć paprykę i pokroić na duże kawałki.

3. Kawałki jagnięciny nadziać na zmianę z papryką i chorizo na szpadkę do grilla. Gorący ruszt grilla posmarować za pomocą pędzelka odrobiną oleju i grillować szaszłyki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Pokrojoną wieprzowinę upiec oddzielnie na grillu, na przemian z piankami nadziać na szpadkę do grilla i jeszcze raz krótko opiekać na gorącym grillu, odwracając na drugą stronę.

4. Szaszłyk cielęcy i szaszłyk jagnięcy doprawić pieprzem i solą morską. Szaszłyk z wieprzowiny i pianek doprawić zmielonymi ziarnami kawy i solą morską. Na koniec szaszłyk drobiowy doprawić utłuczonymi nasionami kopru, nasionami kolendry i solą morską.

5. Wszystkie szaszłyki skropić sokiem z cytryny i natychmiast podawać.