Składniki

Na 4 porcje

• 1 mała czerwona cebula, posiekana
• 30 g suszonych moreli, grubo posiekanych
• 35 g prażonych migdałów, grubo posiekanych
• 170 g kuskusu
• 350 ml rosołu drobiowego
• szczypta skórki z cytryny
• 2 dymki (szczypior)
• 20 g listków świeżej mięty, grubo posiekanych
• ½ pęczka świeżej kolendry
• sól, świeżo mielony pieprz

Piementos al horno

Przygotowanie:

1. Górną część papryki odkroić, usunąć pestki i lekko obsmażyć lub upiec paprykę na grillu ze wszystkich stron. Uważać, aby zbytnio nie zmiękła. Następnie czerwoną cebulę, morele i migdały poddusić na małym ogniu. .

2. Do ciepłego rosołu drobiowego dodać kuskus oraz skórkę z cytryny i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

3. Dodać zioła (dymkę, miętę, kolendrę), przyprawy oraz mieszankę moreli z migdałami. Doprawić do smaku i nadziać papryki.

Górne części papryki można wykorzystać do dekoracji.