Składniki

Na 4 porcje

• 1 mała czerwona cebula, posiekana
• 30 g suszonych moreli, grubo posiekanych
• 35 g prażonych migdałów, grubo posiekanych
• 170 g kuskusu
• 350 ml rosołu drobiowego
• szczypta skórki z cytryny
• 2 dymki (szczypior)
• 20 g listków świeżej mięty, grubo posiekanych
• ½ pęczka świeżej kolendry
• sól, świeżo mielony pieprz

Piementos al horno

Przygotowanie:

1. Górną część papryki odkroić, usunąć pestki i lekko obsmażyć lub upiec paprykę na grillu ze wszystkich stron. Uważać, aby zbytnio nie zmiękła. Następnie czerwoną cebulę, morele i migdały poddusić na małym ogniu. .

2. Do ciepłego rosołu drobiowego dodać kuskus oraz skórkę z cytryny i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

3. Dodać zioła (dymkę, miętę, kolendrę), przyprawy oraz mieszankę moreli z migdałami. Doprawić do smaku i nadziać papryki.

Górne części papryki można wykorzystać do dekoracji.

Artesano Provençal Verdure talerz płaski
Artesano Provençal Verdure talerz płaski
Artesano Provençal Verdure talerz płaski
Artesano Provençal Verdure talerzyk do pieczywa
Artesano Provençal Verdure talerzyk do pieczywa
Artesano Provençal Verdure talerzyk do pieczywa
Artesano Provençal Verdure miseczka do dipów
Artesano Provençal Verdure miseczka do dipów
Artesano Provençal Verdure miseczka do dipów