Składniki:
• 180 g cukru
• 200 ml jasnego syropu
• 200 ml śmietanki
• 100 g ciemnej czekolady
• 100 g ciemnej czekolady
• 1 masło z orzecha kokosowego
• 3 łyżki siekanych migdałów
Kola & Knäck – toffi z karmelem
Przygotowanie:
1. Dobrze wymieszać cukier, syrop, bitą śmietanę, masło i migdały. Całość doprowadzić do wrzenia w garnku. Temperatura gotowania wpływa na konsystencję toffi. Można ją łatwo zmierzyć termometrem kuchennym. Aby otrzymać bardziej miękką masę, należy przestać gotować przy 120°C, średnią – przy 140°C, a przy 160°C otrzymuje się twardszy, chrupiący karmel.
2. Przelać teraz masę do małych foremek i udekorować według upodobania – na przykład wcisnąć małe gwiazdki cukiernicze w jeszcze miękką masę.
3. Następnie ostudzić, przechowywać w lodówce lub podać.
< Wróć do przeglądu