Składniki

Czas przygotowania: ok. 10-14 godzin
2 kg karczku wieprzowego


Marynata (mieszanka przypraw do nacierania mięsa)

• 2 łyżki soli
• 1 łyżka brązowego cukru
• 1 łyżka mielonej papryki
• 1 łyżeczka czosnku w proszku
• 1 łyżeczka kuminu
• 1 łyżeczka nasion kolendry
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
• po 1 gałązce tymianku, rozmarynu i majeranku
• 3 łyżki muysztard


Sos (płyn do podlewania pieczeni)

• 200 ml białego wina
• 200 ml soku jabłkowego
• 50 ml whisky
• 50 ml syropu klonowego
• folia do żywności
• 1 aluminiowa miska
• folia aluminiowa

Pulled Pork

Przygotowanie:

1. Zeskubać listki świeżych ziół i drobno posiekać. Wszystkie inne składniki lekko utłuc w moździerzu.

2. Mięso natrzeć musztardą i marynatą. Marynowane mięso zawinąć w folię do żywności i wstawić do lodówki na min. 12 h.

3. Grillo-wędzarnię nagrzać do 100-130°C. Wyjąć karczek z folii i w środek włożyć termometr do mięsa.

4. Do aluminiowej miski wlać białe wino, sok jabłkowy, whisky i syrop klonowy. Do środka włożyć pieczeń. Miskę z pieczenią wstawić do grillo-wędzarni. Kiedy termometr wskaże 70-75°C, mięso polać płynem z aluminiowej miski. Czynność tę powtarzać raz na godzinę. Pieczeń jest gotowa, gdy temperatura w środku mięsa wyniesie 90°C.

5. Pieczeń wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na pół godziny. Następnie mięso zeskubać widelcem i wymieszać z sosem z pieczeni z miski.