Składniki

• 1 spód z ciasta
• 1 mała czerwona cebula
• ½ filiżanki pokrojonych pieczarek
• ½ filiżanki pokrojonych w ćwiartki żółtych cukinii
• 1 łyżka masła
• ½ filiżanki szpinaku baby
• 3 posiekane ząbki czosnku
• 1 filiżanka startego żółtego sera
• 4 jajka, lekko ubite
• 1 do 1 1/2 filiżanki śmietanki do ubijania
• 1-2 łyżeczki soli
• ½ łyżeczki rozmarynu
• ½ łyżeczki pieprzu

Quiche warzywne

Przygotowanie:

1. Spód ciasta podpiec według przepisu. W tym samym czasie na dużej patelni usmażyć na maśle do miękkości cebulę, grzyby i cukinię.

2. Dodać szpinak oraz czosnek i krótko podsmażyć.

3. Warzywa przełożyć do formy z ciastem i posypać serem.

4. W misce wymieszać śmietankę, jajka, sól, rozmaryn oraz pieprz i polać warzywa.

5. Quiche wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem quiche studzić przez ok. 10 minut.

Artesano Provençal Verdure nacz.a d.zap. Naczynie do podawania/Pokrywka okr. 30cm
Artesano Provençal Verdure nacz.a d.zap. Naczynie do podawania/Pokrywka okr. 30cm
Artesano Provençal Verdure nacz.a d.zap. Naczynie do podawania/Pokrywka okr. 30cm
Artesano Provençal Verdure nacz.a d.zap. Okrągłe naczynie do zapiekania 28cm
Artesano Provençal Verdure nacz.a d.zap. Okrągłe naczynie do zapiekania 28cm
Artesano Provençal Verdure nacz.a d.zap. Okrągłe naczynie do zapiekania 28cm
Artesano Provençal Verdure talerz płaski
Artesano Provençal Verdure talerz płaski
Artesano Provençal Verdure talerz płaski