Składniki

Dla 2 osób

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Ciasto:

• 200 g mąki
• 100 g masła
• ½ opak. proszku do pieczenia
• 4 łyżki zimnej wody
• ok. 20 pomidorków czereśniowych

Nadzienie:

• 3 jajka
• 125 g crème fraîche
• 50 g tartego sera
• 2 łyżki siekanych ziół (bazylia, pietruszka)
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Quiche z pomidorami

1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nagrzać piekarnik do 180°C.

2. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Wymieszać jajka, śmietanę, starty ser i zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Pomidorki umyć, przekroić na pół i włożyć do formy. Masę jajeczną równomiernie wylać na pomidory. Piec ok. 40 minut na złoty kolor.