Składniki:

• 250 g mąki + trochę mąki na stolnicę
• 190 g miękkiego masła
• 120 g mielonych migdałów
• 90 g cukru
• 50 g cukru pudru
• 2 opakowania cukru waniliowego

Rogaliki waniliowe

Na 60 sztuk / 2 blachy do pieczenia
Czas przygotowania: 40 min + czas chłodzenia

Przygotowanie:

1. Przesiać mąkę do miski, dodać masło, mielone migdały oraz cukier i szybko zagnieść rękami gładkie ciasto, zwracając uwagę, żeby zagniatać tylko tyle, ile to konieczne, w przeciwnym razie ciasto będzie trudne w obróbce. Z ciasta uformować dwa jednakowe wałki, każdy owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

2. Rozgrzać piekarnik do 170°C (grzałka górna/dolna). Wałki ciasta wyjąć z lodówki i każdy podzielić na około 30 równych kawałków. Każdy kawałek uformować ręcznie na kształt wałka zwężającego się na końcach o długości ok. 5 cm. Z wałka uformować rożek i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postępować z pozostałymi kawałkami ciasta i układać je w niewielkich odstępach na dwóch przygotowanych blachach.

3. Blachy włożyć kolejno jedną po drugiej na ok. 15 min do piekarnika na drugi poziom od dołu, aż rogaliki się zarumienią. Nie powinny zbytnio ściemnieć.

4. Gotowe rogaliki wyjąć z piekarnika i odczekać 3 minuty. Na szerokim talerzu wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym. Rogaliki ostrożnie zdjąć z blachy i włożyć do cukru wierzchnią stroną do dołu. Następnie ułożyć na kratce, żeby ostygły. Ostudzone rogaliki przechowywać w szczelnym pojemniku.