Przepis na 8 porcji

  • 50 g masła
  • Białka z 3 jaj
  • 40 g cukru
  • 3 zółtka
  • 2 łyzki stołowe cukru
  • 20 g maki
  • 20 g maczki kartoflanej
  • 1-2 łyzki stołowe cukru pudru
  • 3 arkusze czerwonej zelatyny
  • 300 g malin
  • 50 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyzka stołowa nalewki malinowej
  • 125 g smietany • Cukier puder

ROLADA BISZKOPTOWA ZE SMIETANOWYM KREMEM MALINOWYM

  1. Przygotowanie: Rozgrzac piekarnik do temperatury 200°C. Rozpuscic masło na srednim ogniu. Ubic białka jaj na sztywno, stopniowo dodawac cukier. Ubic zółtka z cukrem na piane i dodac jedna trzecia piany z białek. Przesiac make i maczke kartofl ana do masy z zółtek i wymieszac. Wymieszac pozostała piane z białek z płynnym masłem. Przełozyc mase biszkoptowa na blache wyłozona silikonowa podkładka do pieczenia Birkmann, wygładzic i piec przez ok 10 minut na srodkowym poziomie piekarnika z właczona górna i dolna grzałka.

  2. Oprószyc czysta sciereczke cukrem pudrem. Przełozyc na nia biszkopt, ostroznie usunac podkładke do pieczenia i pozostawic biszkopt do ostygniecia.

  3. W tym czasie zmiekczyc zelatyne przez ok. 10 minut w zimnej wodzie. Zmiksowac 2/3 malin z cukrem pudrem i przetrzec przez sito o drobnych oczkach. Dobrze wycisnac zelatyne, rozpuscic w ciepłej nalewce malinowej i wymieszac z musem malinowym. Ubic smietane na sztywno i wymieszac z pozostałymi malinami z musem malinowym.

  4. Posmarowac spód biszkoptowy smietana malinowa, ostroznie zwinac przy uzyciu sciereczki, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine w chłodne miejsce. Oprószyc rolade biszkoptowa cukrem pudrem i pokroic na kawałki.

Piemont Łopatka do ciasta 247mm 247mm
Piemont Łopatka do ciasta  247mm 247mm
Piemont Łopatka do ciasta 247mm 247mm
Piemont Komplet sztućców 24 szt. 42x27x5cm
Piemont Komplet sztućców  24 szt. 42x27x5cm
Piemont Komplet sztućców 24 szt. 42x27x5cm
Papierowe serwetki Caffe Club Floral Touch of Rose 33x33cm
Papierowe serwetki Caffe Club Floral Touch of Rose 33x33cm
Papierowe serwetki Caffe Club Floral Touch of Rose 33x33cm