Przepis na 8 porcji

  • 50 g masła
  • Białka z 3 jaj
  • 40 g cukru
  • 3 zółtka
  • 2 łyzki stołowe cukru
  • 20 g maki
  • 20 g maczki kartoflanej
  • 1-2 łyzki stołowe cukru pudru
  • 3 arkusze czerwonej zelatyny
  • 300 g malin
  • 50 g cukru pudru, przesianego
  • 1 łyzka stołowa nalewki malinowej
  • 125 g smietany • Cukier puder

ROLADA BISZKOPTOWA ZE SMIETANOWYM KREMEM MALINOWYM

  1. Przygotowanie: Rozgrzac piekarnik do temperatury 200°C. Rozpuscic masło na srednim ogniu. Ubic białka jaj na sztywno, stopniowo dodawac cukier. Ubic zółtka z cukrem na piane i dodac jedna trzecia piany z białek. Przesiac make i maczke kartofl ana do masy z zółtek i wymieszac. Wymieszac pozostała piane z białek z płynnym masłem. Przełozyc mase biszkoptowa na blache wyłozona silikonowa podkładka do pieczenia Birkmann, wygładzic i piec przez ok 10 minut na srodkowym poziomie piekarnika z właczona górna i dolna grzałka.
  2. Oprószyc czysta sciereczke cukrem pudrem. Przełozyc na nia biszkopt, ostroznie usunac podkładke do pieczenia i pozostawic biszkopt do ostygniecia.
  3. W tym czasie zmiekczyc zelatyne przez ok. 10 minut w zimnej wodzie. Zmiksowac 2/3 malin z cukrem pudrem i przetrzec przez sito o drobnych oczkach. Dobrze wycisnac zelatyne, rozpuscic w ciepłej nalewce malinowej i wymieszac z musem malinowym. Ubic smietane na sztywno i wymieszac z pozostałymi malinami z musem malinowym.
  4. Posmarowac spód biszkoptowy smietana malinowa, ostroznie zwinac przy uzyciu sciereczki, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine w chłodne miejsce. Oprószyc rolade biszkoptowa cukrem pudrem i pokroic na kawałki.
Piemont łopatki do ciasta
Piemont łopatki do ciasta
Piemont łopatki do ciasta
Piemont zestaw sztućców
Piemont zestaw sztućców
Piemont zestaw sztućców