Przepis na 8 porcji
- 50 g masła
- Białka z 3 jaj
- 40 g cukru
- 3 zółtka
- 2 łyzki stołowe cukru
- 20 g maki
- 20 g maczki kartoflanej
- 1-2 łyzki stołowe cukru pudru
- 3 arkusze czerwonej zelatyny
- 300 g malin
- 50 g cukru pudru, przesianego
- 1 łyzka stołowa nalewki malinowej
- 125 g smietany • Cukier puder
ROLADA BISZKOPTOWA ZE SMIETANOWYM KREMEM MALINOWYM
- Przygotowanie: Rozgrzac piekarnik do temperatury 200°C. Rozpuscic masło na srednim ogniu. Ubic białka jaj na sztywno, stopniowo dodawac cukier. Ubic zółtka z cukrem na piane i dodac jedna trzecia piany z białek. Przesiac make i maczke kartofl ana do masy z zółtek i wymieszac. Wymieszac pozostała piane z białek z płynnym masłem. Przełozyc mase biszkoptowa na blache wyłozona silikonowa podkładka do pieczenia Birkmann, wygładzic i piec przez ok 10 minut na srodkowym poziomie piekarnika z właczona górna i dolna grzałka.
- Oprószyc czysta sciereczke cukrem pudrem. Przełozyc na nia biszkopt, ostroznie usunac podkładke do pieczenia i pozostawic biszkopt do ostygniecia.
- W tym czasie zmiekczyc zelatyne przez ok. 10 minut w zimnej wodzie. Zmiksowac 2/3 malin z cukrem pudrem i przetrzec przez sito o drobnych oczkach. Dobrze wycisnac zelatyne, rozpuscic w ciepłej nalewce malinowej i wymieszac z musem malinowym. Ubic smietane na sztywno i wymieszac z pozostałymi malinami z musem malinowym.
- Posmarowac spód biszkoptowy smietana malinowa, ostroznie zwinac przy uzyciu sciereczki, przykryc i odstawic na ok. 1 godzine w chłodne miejsce. Oprószyc rolade biszkoptowa cukrem pudrem i pokroic na kawałki.