Składniki

Na 4 porcje

• 500 g roszponki
• 2 łyżki białego octu balsamicznego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 szalotki
• 2 gruszki
• 150 g sera gorgonzola lub roquefort
• 200 g orzechów włoskich
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka miodu

Roszponka z gruszką, gorgonzolą i karmelizowanymi orzechami włoskimi

Przygotowanie:

1. Gruszki obrać, przekroić na pół i łyżeczką usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić w cienkie słupki. Schłodzony ser pokroić na kawałki.

2. Na patelni stopić cukier i skarmelizować połówki orzechów włoskich.

3. Zdjąć z patelni i ostudzić.

4. Przyrządzić sos vinaigrette: ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód i drobno pokrojone szalotki wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z sałatą.

5. Na ułożonej na talerzach sałacie położyć gruszki i kawałki sera, posypać skarmelizowanymi orzechami włoskimi i podawać.