Składniki

Na 4 porcje

• 1 kg zielonych szparagów
• sól
• 1 dojrzałe mango
• 3 małe czerwone cebule
• 3 limonki
• 3 łyżki octu winnego z białego wina
• świeżo mielony czarny pieprz
• cukier
• 7 łyżek oliwy z oliwek
• 1 gałązka mięty
• ½ pęczka szczypiorku
• 4 filety z piersi z kurczaka po 200 g
• 3-4 łyżki ziarenek granatu

Sałatka z zielonych szparagów i mango z czerwoną cebulą i grillowaną piersią z kurczaka

Przygotowanie:

1. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Ugotować al dente w osolonej wodzie (ok. 3 minut). Odcedzić, zahartować zimną wodą i osączyć. Szparagi pokroić na dwa lub trzy kawałki.

2. Mango obrać. Miąższ odciąć wąskimi plastrami od pestki i pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w cienkie krążki. Szparagi, mango i cebulę wymieszać.

3. Sos vinaigrette: Wycisnąć sok z limonek. Wymieszać ocet i sok z limonek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać 6 łyżek oliwy i wymieszać. Miętę i szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić.

4. Sos vinaigrette wymieszać z sałatą i ziołami, na chwilę odstawić i ponownie doprawić.

5. W międzyczasie filety z piersi z kurczaka natrzeć pozostałą oliwą, solą i pieprzem. Smażyć na gorącej patelni grillowej (lub patelni powlekanej) po 6 minut z każdej strony. Sałatę ze szparagów i mango rozłożyć na talerze. Pierś z kurczaka przekroić i ułożyć na sałacie. Posypać ziarenkami granatu i grubo mielonym pieprzem.

Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano talerzyk do pieczywa
Artesano talerzyk do pieczywa
Artesano talerzyk do pieczywa