Składniki

Na 4 porcje

• 1 kg zielonych szparagów
• sól
• 1 dojrzałe mango
• 3 małe czerwone cebule
• 3 limonki
• 3 łyżki octu winnego z białego wina
• świeżo mielony czarny pieprz
• cukier
• 7 łyżek oliwy z oliwek
• 1 gałązka mięty
• ½ pęczka szczypiorku
• 4 filety z piersi z kurczaka po 200 g
• 3-4 łyżki ziarenek granatu

Sałatka z zielonych szparagów i mango z czerwoną cebulą i grillowaną piersią z kurczaka

Przygotowanie:

1. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Ugotować al dente w osolonej wodzie (ok. 3 minut). Odcedzić, zahartować zimną wodą i osączyć. Szparagi pokroić na dwa lub trzy kawałki.

2. Mango obrać. Miąższ odciąć wąskimi plastrami od pestki i pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w cienkie krążki. Szparagi, mango i cebulę wymieszać.

3. Sos vinaigrette: Wycisnąć sok z limonek. Wymieszać ocet i sok z limonek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać 6 łyżek oliwy i wymieszać. Miętę i szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić.

4. Sos vinaigrette wymieszać z sałatą i ziołami, na chwilę odstawić i ponownie doprawić.

5. W międzyczasie filety z piersi z kurczaka natrzeć pozostałą oliwą, solą i pieprzem. Smażyć na gorącej patelni grillowej (lub patelni powlekanej) po 6 minut z każdej strony. Sałatę ze szparagów i mango rozłożyć na talerze. Pierś z kurczaka przekroić i ułożyć na sałacie. Posypać ziarenkami granatu i grubo mielonym pieprzem.

Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original talerz obiadowy
Artesano Original talerz obiadowy
Artesano Original talerz obiadowy
Artesano Original talerz na pieczywo
Artesano Original talerz na pieczywo
Artesano Original talerz na pieczywo