Składniki
• 2250 g pomidorów bez skórki (z puszki)
• 400 g koncentratu pomidorowego
• 625 g drobno posiekanej cebuli
• 1250 g czerwonej papryki, pociętej w drobną kostkę
• 50 g kolendry
• 75 g czosnku
• 8,5 g czerwonej papryczki chilli (stosować według uznania)
• 25 g kminu rzymskiego
• 30 g soli
• 6 g pieprzu
• 190 ml oliwy z oliwek
SHAKSHUKA (20 porcji)
Przygotowanie:
1. Zmiksować blenderem wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli i papryki.
2. W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek i porządnie zeszklić cebulę.
3. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez około 5 minut.
4. Dodać zmiksowaną mieszaninę pomidorową, zagotować i potem gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu.
5. Na jedną porcję: Nałożyć 250 g masy do patelni do serwowania, uformować 2 „wgłębienia”, do których wbić 2 jajka.
6. Przykryć i gotować powoli, aż białko się zetnie (żółtko powinno być miękkie, według uznania).
7. Udekorować posiekaną pietruszką.