Składniki

• 2250 g pomidorów bez skórki (z puszki) 
• 400 g koncentratu pomidorowego 
• 625 g drobno posiekanej cebuli 
• 1250 g czerwonej papryki, pociętej w drobną kostkę 
• 50 g kolendry 
• 75 g czosnku 
• 8,5 g czerwonej papryczki chilli (stosować według uznania)
• 25 g kminu rzymskiego 
• 30 g soli 
• 6 g pieprzu 
• 190 ml oliwy z oliwek 

SHAKSHUKA (20 porcji)

Przygotowanie:

1. Zmiksować blenderem wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli i papryki.

2. W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek i porządnie zeszklić cebulę. 

3. Dodać paprykę i smażyć jeszcze przez około 5 minut. 

4. Dodać zmiksowaną mieszaninę pomidorową, zagotować i potem gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. 

5. Na jedną porcję: Nałożyć 250 g masy do patelni do serwowania, uformować 2 „wgłębienia”, do których wbić 2 jajka. 

6. Przykryć i gotować powoli, aż białko się zetnie (żółtko powinno być miękkie, według uznania). 

7. Udekorować posiekaną pietruszką.