LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki dla 4 osób:

Purée:

  • 2 pasternaki
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka stołowa masła
  • ½ łyżeczki garam masala
  • sól, biały pieprz 
  • 100 ml śmietanki
  • starta skórka i sok z ¼ cytryny bio

Beurre noire:

  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml białego wina
  • 150 ml bulionu
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 g sepii (barwnik)
  • 50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • sól, pieprz zmielony w młynku

Rzepki:

  • 8 małych rzepek
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • sól, biały pieprz
  • szczypta cukru 

Sandacz:

  • 4 małe kawałki fileta z sandacza po ok. 60 g
  • sól
  • masło klarowane do smażenia
  • 4 ząbki czarnego fermentowanego czosnku 

Sandacz smażony na skórze

Przygotowanie:

  1. Pasternak obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Do małego garnka włożyć masło i rozgrzać. Przez kilka minut dusić w nim pasternak, szalotkę i czosnek z przyprawą garam masala, doprawić solą i pieprzem. Polać śmietanką i ugotować do miękkości. Doprawić startą skórką i sokiem z cytryny, a następnie rozetrzeć na purée. Odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Szalotkę i czosnek obrać i przekroić na pół. Włożyć do małego garnka, dodając wino, bulion oraz tymianek i zredukować do postaci syropu o objętości 2 łyżek stołowych. Wyjąć szalotkę, czosnek i tymianek. Do płynu dodać sepię oraz masło i wymieszać trzepaczką. Skrobię kukurydzianą rozrobić z odrobiną zimnej wody (ok. 2 łyżki stołowe) i dodać do gotującego się sosu, żeby zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce.
  3. W międzyczasie obrać rzepki i pokroić na ćwiartki. Włożyć do garnka, dodając masło i wywar warzywny. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, aby płyn się wygotował.
  4. Sandacza posolić, rozgrzać patelnię z masłem klarowanym. Rybę położyć na patelni skórą do dołu i usmażyć na chrupko, odwrócić i na kilka minut zostawić na patelni.
  5. Ząbki fermentowanego czosnku przekroić wzdłuż.
  6. Na talerzach ułożyć purée, na wierzchu umieścić smażonego sandacza. Dookoła rozłożyć rzepki i czosnek, skropić sosem i od razu podawać.

NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon talerz prezentacyjny, 32 cm, biały
NewMoon talerz prezentacyjny, 32 cm, biały
NewMoon talerz prezentacyjny, 32 cm, biały
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy