Składniki

Na 4 porcje

• 350 g spaghetti
• 500 g małży
• 4 ząbki czosnku
• 1 pęczek zwykłej pietruszki
• 2 strąki suszonej papryki chili
• sól morska i pieprz
• 8 łyżek oliwy z oliwek
• 100 ml białego wina
• cytryny
• 30 g startego parmezanu

Spaghetti aglio olio z małżami

Przygotowanie:

1. Oczyścić muszle pod bieżącą wodą i zamknięte umieścić w dużym naczyniu z osoloną wodą, a następnie zagotować. Gotować przez 5-7 minut.

2. Na koniec za pomocą pęsety oddzielić mięso od muszli. Te, których nie można otworzyć, odłożyć.

3. Wrzucić spaghetti do gotującej się, osolonej wody i ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

4. W trakcie gotowania makaronu można przygotować sos: posiekać drobno pietruszkę, papryczkę chili i czosnek. Chili i czosnek poddusić na oliwie z oliwek. Zalać białym winem, a następnie do wywaru dodać 2/3 pietruszki i mięso z małży.

5. Wycisnąć sok z połówki cytryny. Gotować pod przykryciem przez 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.

6. Odcedzić makaron, wymieszać z wywarem z małży i grubo startym parmezanem. Udekorować resztą pietruszki i podawać!

Oscar Komplet sztućców 30 szt. 44x28x5cm
Oscar Komplet sztućców 30 szt. 44x28x5cm
Oscar Komplet sztućców 30 szt. 44x28x5cm
Artesano Provençal Verdure talerzyk do pieczywa
Artesano Provençal Verdure talerzyk do pieczywa
Artesano Provençal Verdure talerzyk do pieczywa
Artesano Provençal Verdure talerz do makaronu 30 cm
Artesano Provençal Verdure talerz do makaronu 30 cm
Artesano Provençal Verdure talerz do makaronu 30 cm