Składniki

Dla 4 osób

• 16 średniej wielkości cebulek perłowych
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól morska do smaku
• 150 g brązowego cukru
• 1 ząbek czosnku
• 1 gwiazdka anyżu
• skórka z cytryny (niewoskowanej i bez konserwantów)
• łyżeczka nasion kopru włoskiego
• 1 gałązka rozmarynu
• 300 ml czerwonego wina (wytrawnego)
• 150 g masła
• 3 ziarna pieprzu długiego
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
• 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
• 1 łyżeczka jagód jałowca
• 2 łyżki oleju roślinnego do posmarowania pędzelkiem rusztu
• 4 steki tomahawk (o grubości ok. 3 cm)
• 4 laski cynamonu
• 2 świeże gałązki laurowe
• ewentualnie świeżo starty chrzan

STEK TOMAHAWK Z LISTKAMI LAUROWYMI I CYNAMONEM

Przygotowanie:

1. Z cebuli usunąć nasadę korzenia, ale nie obierać z łupin. Wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i odrobiną soli morskiej i zawinąć w folię aluminiową.

2. Następnie ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla i piec przez ok. 15 minut metodą pośrednią z zamkniętą pokrywą. W międzyczasie w garnku skarmelizować cukier, a następnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku, gwiazdkę anyżu, skórkę z cytryny, nasiona kopru i rozmaryn. Zalać czerwonym winem i na małym ogniu odparować do konsystencji syropu. Stopniowo dodawać masło pokrojone w kostkę i mieszać, aż sos będzie błyszczący i kremowy. Doprawić solą i dodać upieczone i wyciśnięte z łupiny cebulki perłowe. Wszystko ostrożnie przemieszać, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce.

3. W moździerzu lekko utłuc pieprz długi, czarny pieprz, czerwony pieprz i jałowiec.

4. Gorący ruszt grilla posmarować za pomocą pędzelka olejem i grillować steki przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Gotowe steki zawinąć razem z rozdrobnionymi z grubsza laskami cynamonu, świeżymi listkami laurowymi i pozostałą oliwą z oliwek w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na dwie minuty. Następnie steki doprawić mieszanką pieprzu i odrobiną soli morskiej i podawać z cynamonem, listkami laurowymi, świeżo startym chrzanem i ciepłymi cebulkami duszonymi w czerwonym winie.