Składniki dla 2 osób:

  • 1/2 średniej kapusty stożkowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 owoc granatu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 50 g mieszanych orzechów, niesolonych i nieprażonych
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 37,5 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody
  • 10 g cukru
  • sól i pieprz

Surówka z kapusty stożkowej z pestkami granatu, czerwoną cebulą, pietruszką i karmelizowanymi orzechami

Dla: 2 osób
Czas przygotowania: 30 min

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić, pokroić na ćwiartki i usunąć twarde zewnętrzne liście oraz głąb. Kapustę pokroić w cienkie paski. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek.
  2. Na patelni podgrzać wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści i syrop zacznie wrzeć, dodać orzechy. Orzechy mieszać na patelni, aż wyparuje cały płyn. Karmelizowane orzechy wyłożyć na blachę i ostudzić.
  3. Owoc granatu przekroić na pół i wyjąć pestki. Przyrządzić dressing z soku z cytryny, oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu.
  4. Kapustę stożkową, cebulę, orzechy i pestki granatu włożyć do dużej miski. Dodać dressing.
  5. Surówkę przełożyć do misek La Boule i podawać. Smacznego!

La Divina kieliszek do wody
La Divina kieliszek do wody
La Divina kieliszek do wody
Boston zestaw sztućców
Boston zestaw sztućców
Boston zestaw sztućców
Toy's Delight zestaw naczyń
Toy's Delight zestaw naczyń
Toy's Delight zestaw naczyń