Składniki dla 2 osób:
- 1/2 średniej kapusty stożkowej
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 owoc granatu
- 1 pęczek pietruszki
- 50 g mieszanych orzechów, niesolonych i nieprażonych
- 30 ml oliwy z oliwek
- 37,5 ml soku z cytryny
- 50 ml wody
- 10 g cukru
- sól i pieprz
Surówka z kapusty stożkowej z pestkami granatu, czerwoną cebulą, pietruszką i karmelizowanymi orzechami
Dla: 2 osób
Czas przygotowania: 30 min
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić, pokroić na ćwiartki i usunąć twarde zewnętrzne liście oraz głąb. Kapustę pokroić w cienkie paski. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek.
- Na patelni podgrzać wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści i syrop zacznie wrzeć, dodać orzechy. Orzechy mieszać na patelni, aż wyparuje cały płyn. Karmelizowane orzechy wyłożyć na blachę i ostudzić.
- Owoc granatu przekroić na pół i wyjąć pestki. Przyrządzić dressing z soku z cytryny, oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu.
- Kapustę stożkową, cebulę, orzechy i pestki granatu włożyć do dużej miski. Dodać dressing.
- Surówkę przełożyć do misek La Boule i podawać. Smacznego!