Składniki

Na 6 porcji

• 2 łyżki sosu rybnegon
• sok z 2 limonek
• 2 łodygi trawy cytrynowej pokrojonej w cienkie plasterki
• 2 łyżki syropu z agawy
• 1 łyżka niskosodowego sosu sojowego
• 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
• 1/2 łyżeczki płatków chili
• 4 posiekane ząbki czosnku
• ok. 500 g filetów z piersi kurczaka
• 2 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowa ilość do smażenia
• 1/4 filiżanki listków kolendry
• kilka łodyżek trawy cytrynowej do szaszłyków

Pikantny sos z orzeszków ziemnych:

• 3 łyżki gładkiego masła orzechowego
• 60 ml mleka kokosowego
• 2 łyżeczki sosu rybnego
• 1-2 łyżeczki sosu z chili i czosnkiem
• 1 łyżka świeżego soku z limonki
• 1 łyżka syropu z agawy

SZASZŁYKI SATÉ Z PIKANTNYM SOSEM Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH

Przygotowanie:

1. Wymieszać sos rybny, sok z limonki, trawę cytrynową, syrop z agawy, sos sojowy, imbir, płatki chili i czosnek. Marynatę wlać od płaskiej formy do zapiekanki. Kurczaka pokroić na cienkie paski (ustawiając nóż pod lekkim kątem). Kurczaka włożyć do marynaty, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2. Pikantny sos z orzeszków ziemnych:

Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać jedną łyżkę wody i rozmieszać trzepaczką na gładką masę. Rozgrzać piekarnik lub patelnię do średniej temperatury. Kurczaka nadziać na łodygi trawy cytrynowej. Posmarować oliwą ruszt grilla lub patelnię; paski kurczaka podsmażyć lub upiec na grillu (3-4 minuty z każdej strony). Podawać z sosem z orzeszków ziemnych.

Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
Artesano talerz obiadowy
BBQ Passion półmisek
BBQ Passion półmisek
BBQ Passion półmisek