Składniki:

• seler naciowy
• kiwi, jabłko, gruszka lub ogórek
• pomidorki czereśniowe lub winogrona
• twarożek
• cukier puder
• sok z cytryny
• cukrowe oczy
• rzeżucha lub świeże zioła (np. mięta)

Szybkie przekąski-ślimaki

Czas przygotowania: 15 min

Przygotowanie:

1. Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Kiwi, jabłko, gruszkę i ogórek pokroić na plasterki.

2. Łodygi selera naciowego pokroić na kawałki o długości ok. 10 cm. Odkroić wypukły brzeg, tak aby kawałki selera leżały na talerzu i z niego nie spadały. Worek do wyciskania napełnić twarożkiem i wycisnąć go na łodygi selera.

3. Na każdej łodydze selera umieścić muszlę ślimaka – plasterek jabłka, kiwi lub gruszki – a z pomidorka czereśniowego lub winogrona zrobić głowę.

4. Z cukru pudru i odrobiny soku cytrynowego utrzeć gęsty lukier. Na głowie ślimaka zrobić dla kleksy z lukru i przykleić do nich cukrowe oczy. Przez chwilę przytrzymać i docisnąć, aż lukier stwardnieje. W twarożek wetknąć rzeżuchę lub zioła w charakterze czułek.

Hungry as a Bear Miseczka na płatki 120x120x70mm
Hungry as a Bear Miseczka na płatki 120x120x70mm
Hungry as a Bear Miseczka na płatki 120x120x70mm
Hungry as a Bear Talerz obiadowy 220x220x26mm
Hungry as a Bear Talerz obiadowy 220x220x26mm
Hungry as a Bear Talerz obiadowy 220x220x26mm
Hungry as a Bear Kubek z jednym uszkiem mały 110x80x70mm
Hungry as a Bear Kubek z jednym uszkiem mały 110x80x70mm
Hungry as a Bear Kubek z jednym uszkiem mały 110x80x70mm