Składniki:

• 300 g filetów z białej ryby (np. dorsza)
• 3 łyżki stołowe mąki (typ 405)
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• sól, pieprz
• 6 łyżek oleju słonecznikowego do smażenia
• 150 g ogórka sałatkowego
• ½ czerwonej cebuli
• 200 g ananasa bez skórki
• 50 g radicchio
• 1 mała czerwona papryczka chili
• 5 łodyg świeżej natki kolendry
• 2-3 łyżki stołowe soku z limonki
• 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
• 4 tortille kukurydziane

Tacos z rybą i salsą ananasowo-ogórkową

Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania/pieczenia: 10 min
Czas chłodzenia/marynowania: 0 min
Na: 2 porcje / 4 tacos

Przygotowanie:

1. Filet rybny pokroić na małe kęsy. W głębokim talerzu wymieszać mąkę z kolendrą i doprawić solą i pieprzem. W mące z przyprawami dokładnie obtoczyć kawałki ryby. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i smażyć na nim rybę 2-3 min z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.

2. Warzywa na salsę umyć i osuszyć. Ogórka przekroić na pół, łyżką wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odkroić twardą środkową część ananasa. Miąższ pokroić na małe kawałki.

3. Radicchio porwać na wąskie paski. Z papryczki chili usunąć pestki i pokroić ją w cienkie krążki. Kolendrę umyć, osuszyć i grubo posiekać. Ogórka, ananasa, radicchio, chili i kolendrę wymieszać w misce i doprawić sokiem z limonki, oliwą z oliwek i solą.

4. Tortille kukurydziane podgrzać w piekarniku lub na patelni, obłożyć rybą oraz salsą i podawać.

it's my match kubek do kawy
it's my match kubek do kawy
it's my match kubek do kawy