Składniki:

• 300 g filetów z białej ryby (np. dorsza)
• 3 łyżki stołowe mąki (typ 405)
• 1 łyżeczka mielonej kolendry
• sól, pieprz
• 6 łyżek oleju słonecznikowego do smażenia
• 150 g ogórka sałatkowego
• ½ czerwonej cebuli
• 200 g ananasa bez skórki
• 50 g radicchio
• 1 mała czerwona papryczka chili
• 5 łodyg świeżej natki kolendry
• 2-3 łyżki stołowe soku z limonki
• 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
• 4 tortille kukurydziane

Tacos z rybą i salsą ananasowo-ogórkową

Czas przygotowania: 25 min
Czas gotowania/pieczenia: 10 min
Czas chłodzenia/marynowania: 0 min
Na: 2 porcje / 4 tacos

Przygotowanie:

1. Filet rybny pokroić na małe kęsy. W głębokim talerzu wymieszać mąkę z kolendrą i doprawić solą i pieprzem. W mące z przyprawami dokładnie obtoczyć kawałki ryby. Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i smażyć na nim rybę 2-3 min z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.

2. Warzywa na salsę umyć i osuszyć. Ogórka przekroić na pół, łyżką wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odkroić twardą środkową część ananasa. Miąższ pokroić na małe kawałki.

3. Radicchio porwać na wąskie paski. Z papryczki chili usunąć pestki i pokroić ją w cienkie krążki. Kolendrę umyć, osuszyć i grubo posiekać. Ogórka, ananasa, radicchio, chili i kolendrę wymieszać w misce i doprawić sokiem z limonki, oliwą z oliwek i solą.

4. Tortille kukurydziane podgrzać w piekarniku lub na patelni, obłożyć rybą oraz salsą i podawać.

it's my match Green miska Uni
it's my match Green miska Uni
it's my match Green miska Uni
it's my match Green kubek Uni
it's my match Green kubek Uni
it's my match Green kubek Uni
it's my match talerz Uni
it's my match talerz Uni
it's my match talerz Uni