Składniki

• 400 g mąki
• 4 jajka ekologiczne wielkości M
• szczypta soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

Domowe tagliatelle

Przygotowanie:

1. Usypać kupkę z mąki, zrobić dołek, wbić jajka, dodać sól i oliwę z oliwek. Ostrożnie wymieszać widelcem jajka z oliwą. Następnie stopniowo zagarniać do środka po trochę mąki i dalej mieszać.

2. Kiedy ciasto będzie dostatecznie zwarte, wyrobić je ręcznie, aż zostanie wykorzystana cała mąka.

3. Zagniatać przez kolejne 10-15 minut aż powstanie gładka i elastyczna kula ciasta. Ciasto cienko rozwałkować wałkiem (1-2 mm). Jeśli to konieczne, posypać mąką.

4. Zostawić na 15 minut, następnie ostrożnie zrolować i pokroić ostrym nożem na paski. Powstałe kawałki ciasta rozwinąć i ułożyć na ściereczce. Przed ugotowaniem trochę podsuszyć. Makaron można również przygotować dzień przed podaniem.

5. Wrzucić do wrzącej osolonej wody. Makaron jest gotowy po upływie 1-2 minut.

Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów
Sereno XXL Łyżka do podawania makaronu 300mm 295mm
Sereno XXL Łyżka do podawania makaronu  300mm 295mm
Sereno XXL Łyżka do podawania makaronu 300mm 295mm
Clever Cooking zielony cedzak / miska do serwowania
Clever Cooking zielony cedzak / miska do serwowania
Clever Cooking zielony cedzak / miska do serwowania