Składniki

• 400 g mąki
• 4 jajka ekologiczne wielkości M
• szczypta soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine

Domowe tagliatelle

Przygotowanie:

1. Usypać kupkę z mąki, zrobić dołek, wbić jajka, dodać sól i oliwę z oliwek. Ostrożnie wymieszać widelcem jajka z oliwą. Następnie stopniowo zagarniać do środka po trochę mąki i dalej mieszać.

2. Kiedy ciasto będzie dostatecznie zwarte, wyrobić je ręcznie, aż zostanie wykorzystana cała mąka.

3. Zagniatać przez kolejne 10-15 minut aż powstanie gładka i elastyczna kula ciasta. Ciasto cienko rozwałkować wałkiem (1-2 mm). Jeśli to konieczne, posypać mąką.

4. Zostawić na 15 minut, następnie ostrożnie zrolować i pokroić ostrym nożem na paski. Powstałe kawałki ciasta rozwinąć i ułożyć na ściereczce. Przed ugotowaniem trochę podsuszyć. Makaron można również przygotować dzień przed podaniem.

5. Wrzucić do wrzącej osolonej wody. Makaron jest gotowy po upływie 1-2 minut.