Składniki
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
• 7 jabłek, np. Elstar
• 250 g jeżyn
• sok z połowy cytryny
• trochę masła
• cukier puder
Tarta z jabłkami i jeżynami
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180℃.
2. Ciasto francuskie rozwinąć i przyciąć do rozmiarów blachy do pieczenia. Blachę lekko natłuścić i włożyć ciasto.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Ułożyć na cieście i posypać jeżynami.
4. Ciasto polać sokiem z połowy cytryny, na wierzch dać kilka wiórków masła i posypać owoce cukrem pudrem.
5. Ciasto piec przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.
6. Po ostudzeniu ciasto można dodatkowo doprawić do smaku. Polecamy odrobinę anyżu.