Składniki

• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
• 7 jabłek, np. Elstar
• 250 g jeżyn
• sok z połowy cytryny
• trochę masła
• cukier puder

Tarta z jabłkami i jeżynami

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180℃.

2. Ciasto francuskie rozwinąć i przyciąć do rozmiarów blachy do pieczenia. Blachę lekko natłuścić i włożyć ciasto.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Ułożyć na cieście i posypać jeżynami.

4. Ciasto polać sokiem z połowy cytryny, na wierzch dać kilka wiórków masła i posypać owoce cukrem pudrem.

5. Ciasto piec przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.

6. Po ostudzeniu ciasto można dodatkowo doprawić do smaku. Polecamy odrobinę anyżu.