Składniki

• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
• 7 jabłek, np. Elstar
• 250 g jeżyn
• sok z połowy cytryny
• trochę masła
• cukier puder

Tarta z jabłkami i jeżynami

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180℃.

2. Ciasto francuskie rozwinąć i przyciąć do rozmiarów blachy do pieczenia. Blachę lekko natłuścić i włożyć ciasto.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Ułożyć na cieście i posypać jeżynami.

4. Ciasto polać sokiem z połowy cytryny, na wierzch dać kilka wiórków masła i posypać owoce cukrem pudrem.

5. Ciasto piec przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.

6. Po ostudzeniu ciasto można dodatkowo doprawić do smaku. Polecamy odrobinę anyżu.

Mariefleur Basic talerz śniadaniowy
Mariefleur Basic talerz śniadaniowy
Mariefleur Basic talerz śniadaniowy
Mariefleur Gris Basic serwis kawowy 18-częściowy
Mariefleur Gris Basic serwis kawowy 18-częściowy
Mariefleur Gris Basic serwis kawowy 18-częściowy
Mariefleur Basic naczynia do zapiekania Prostokątne naczynie do zap. 30x20cm
Mariefleur Basic naczynia do zapiekania Prostokątne naczynie do zap. 30x20cm
Mariefleur Basic naczynia do zapiekania Prostokątne naczynie do zap. 30x20cm