Składniki

Na ciasto:
• 200 g przesianej mąki
• 100 g cukru pudru
• 90 g mąki migdałowej
• 100 g niesolonego masła (zimnego, pociętego w kostkę)
• 2 g soli
• 2 żółtka, ok. 40 g
• opcjonalnie: 1 saszetka cukru waniliowego
• olej w sprayu do natłuszczenia formy do pieczenia
• 1 białko

Na nadzienie:
• 100 g niesolonego masła (o temperaturze pokojowej)
• 100 g cukru pudru (drobnego)
• 100 g cukru migdałowego
• 2 jajka
• 1 szczypta soli
• Opcjonalnie: 2 łyżki amaretto
• 4 łyżki dżemu morelowego
• 4 jabłka Elstar, wolne od pestycydów (w plastrach 3 mm)

Amsterdamska tarta jabłkowa

Przygotowanie:

1. Zmiksować mąkę, cukier puder, mąkę migdałową i masło w mikserze, aż ciasto uzyska strukturę grysiku. Równomiernie dosypać sól i cukier waniliowy. Teraz dodać żółtka. Wyłożyć ciasto z miksera na posypaną mąką powierzchnię i zagnieść je na gładkie ciasto. Następnie uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce.

2. Teraz natłuścić formę do pieczenia olejem w sprayu i rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłożyć ciasto do formy do pieczenia i lekko docisnąć. Nakłuć kilka dziurek widelcem na brzegach ciasta. Przygotowany w ten sposób spód ciasta umieścić na 2 godziny w lodówce.

3. Rozgrzewać piekarnik przez około 30 minut do 170 stopni. Następnie przykryć spód ciasta pergaminem i wyłożyć na nim ciężarki do ciast. Piec ciasto we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 18 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia przez kilka sekund i przy pomocy pędzelka pokryć spód cienką warstwą z białek, omijając przy tym brzegi.

Nadzienie:

1. Zmiksować masło i cukier przy pomocy miksera ręcznego na średniej szybkości, aż mieszanka będzie puszysta. Dodawać powoli jajka, jedno po drugim, zawsze tylko jedno na raz, rozbijając je trzepaczką do jajek aż do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę migdałową, szczyptę soli i amaretto.

2. Wyłożyć mieszankę jajeczno-migdałową na spód ciasta i wygładzić przy pomocy zwilżonej łyżki. Jabłka umyć, osuszyć i usunąć z nich rdzeń. Pokroić jabłka najpierw na 3 równe kawałki, a następnie za pomocą szatkownicy pociąć w plastry o grubości 3 mm. Pokryć nadzienie plastrami jabłek, układając je warstwowo zawsze pod tym samym kątem. Rozpoczynać od krawędzi, kierując się do środka, aż całe ciasto zostanie pokryte jabłkami. Rozrzedzić dżem morelowy niewielką ilością wody i rozprowadzić za pomocą pędzla na powierzchni jabłek.

3. Piec tartę w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Pozostawić do ostygnięc