Zutaten

4 Portionen

• 1 Limette
• ½ Bund Schnittlauch
• 1 Stück Ingwer à ca. 20 g
• 100g Zuckerschoten
• 400g sehr frisches Lachsfilet ohne Haut
• 6 sehr frische küchenfertige Jakobsmuscheln
• 3-4 EL gutes Olivenöl
• Meersalz
• Frisch gemahlener schwarzer Pfeffer
• 3 EL heller Balsamicoessig
• Zucker
• 100g Friséesalat
• etwas Dill
• Kartoffelstroh zum Garnieren

Tatar z łososia i przegrzebków z sałatą frisée z groszkiem cukrowym i słomą kartoflaną

Przygotowanie:

1. Limonkę przekroić na pół i wycisnąć sok z jednej połówki. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i pokroić w drobne krążki. 

2. Obrać imbir i drobno zetrzeć lub pokroić. Groszek cukrowy oczyścić, umyć i pokroić na bardzo cienkie paski.

3. Rybę umyć, osuszyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Przegrzebki również drobno pokroić. Łososia i przegrzebki włożyć do dwóch osobnych salaterek. 

4. Zawartość obu misek wymieszać z imbirem, 1-2 łyżkami oliwy i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tatara z łososia dodać szczypiorek.

Artesano Original duża miska na przystawki
Artesano Original duża miska na przystawki
Artesano Original duża miska na przystawki
Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów
Artesano Original miseczka do dipów
Textil Uni TREND Placemat graphit S2 35x50cm
Textil Uni TREND Placemat graphit S2 35x50cm
Textil Uni TREND Placemat graphit S2 35x50cm