LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki

• 120 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 120 g mąki
• 5 jajek
• 1 kg truskawek
• 1 opakowanie czerwonej żelatyny do ciast

TORT TRUSKAWKOWY W KSZTAŁCIE SERCA

Przygotowanie:

1. Oddzielić żółtka od białek. Z połową cukru ubić białka, a z drugą połową utrzeć żółtka. Trzepaczką ostrożnie wymieszać białka, żółtka, mąkę i cukier waniliowy do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Formę do ciasta w kształcie serca natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C w trybie dół i góra. Spód tortowy nieco przestudzić, wyjąć z formy, odwracając ją do góry dnem, i posmarować marmoladą truskawkową, żeby galaretka nie wsiąkła w ciasto.

3. Umyć truskawki i równomiernie rozłożyć na cieście. Żelatynę zagotować z 2 łyżkami cukru i 250 ml wody, gotować przez ok. 20 sekund, studzić przez 2 minuty i porcjami nakładać na ciasto. Chłodzić, aż żelatyna stężeje, i podawać.

Anmut Talerz na ciasto 34cm
Anmut Talerz na ciasto 34cm
Anmut Talerz na ciasto 34cm
Kreuzband Septfontaines Łopatka do ciasta 235mm 235mm
Kreuzband Septfontaines Łopatka do ciasta  235mm 235mm
Kreuzband Septfontaines Łopatka do ciasta 235mm 235mm
Clever Cooking 4 formy do piecz., prostokątne 30x20cm
Clever Cooking 4 formy do piecz., prostokątne 30x20cm
Clever Cooking 4 formy do piecz., prostokątne 30x20cm