Składniki

• 120 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 120 g mąki
• 5 jajek
• 1 kg truskawek
• 1 opakowanie czerwonej żelatyny do ciast

TORT TRUSKAWKOWY W KSZTAŁCIE SERCA

Przygotowanie:

1. Oddzielić żółtka od białek. Z połową cukru ubić białka, a z drugą połową utrzeć żółtka. Trzepaczką ostrożnie wymieszać białka, żółtka, mąkę i cukier waniliowy do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Formę do ciasta w kształcie serca natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i piec ok. 20 minut w temperaturze 200°C w trybie dół i góra. Spód tortowy nieco przestudzić, wyjąć z formy, odwracając ją do góry dnem, i posmarować marmoladą truskawkową, żeby galaretka nie wsiąkła w ciasto.

3. Umyć truskawki i równomiernie rozłożyć na cieście. Żelatynę zagotować z 2 łyżkami cukru i 250 ml wody, gotować przez ok. 20 sekund, studzić przez 2 minuty i porcjami nakładać na ciasto. Chłodzić, aż żelatyna stężeje, i podawać.