Składniki

Ciasto:

• 4 jajka
• 100 g cukru
• 100 g mąki
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao

Krem

• 250 g serka mascarpone
• 2 opak. cukru waniliowego
• 2 łyżki cukru
• 250 ml śmietanki
• 2 łyżki cukru pudru
• 100 g mieszanych owoców jagodowych
• Żelatynę

Tort z kremem mascarpone

1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 25-30 minut w piekarniku na jednej trzeciej jego wysokości od dołu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i postawić na kratce, aby ostygło. Następnie wyjąć z formy i przekroić poziomo na trzy części.

3. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mascarpone wymieszać z cukrem – waniliowym i zwykłym. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w garnku z 5 łyżkami śmietanki. Pozostałą śmietankę ubić na sztywną masę.

4. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z mascarpone i delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.

5. Połowę kremu mascarpone wyłożyć na dolną część ciasta i rozsmarować. Na wierzchu położyć drugi krążek ciasta i posmarować go resztą kremu. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę ciasta. Tort chłodzić w lodówce przez około 2 h.

6. Posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi owocami jagodowymi.