Składniki

Na 4 porcje

• 3 łodygi trawy cytrynowej
• 1 małe kłącze imbiru
• 750 ml wody
• 3 łyżki miodu
• 250 ml mocnej czarnej herbaty
• sok z jednej limonki

Traditioneller Ingwer-Eistee

Przygotowanie:

Trawę cytrynową lekko ostukać tępą stroną noża i pokroić na cienkie plasterki. Kłącze imbiru pokroić na plasterki. Trawę cytrynową i imbir włożyć do średniego garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie wyłączyć kuchenkę. Dodać miód, wymieszać, przykryć pokrywką i pozostawić w garnku na 20 minut. Powstały syrop z trawy cytrynowej i imbiru przelać przez sitko. Do szklanek nalać czarnej herbaty i soku z limonki oraz syropu z trawy cytrynowej i imbiru. Podawać z lodem.

Entree dzbanek
Entree dzbanek
Entree dzbanek