Składniki

• udka z kurczaka
• 2 czerwone cebule
• rozmaryn
• oliwa z oliwek do podsmażenia
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• 3-4 kieliszki białego wina
• 2-3 łyżki octu balsamicznego
• garść rodzynek
• 2 łyżeczki brązowego cukru
• szynka prosciutto
• orzeszki piniowe
• sól, pieprz

UDKA Z KURCZAKA Z PROSCIUTTO

Przygotowanie:

1. Starannie obraną czerwoną cebulę zeszklić na oliwie z oliwek razem z rozmarynem. Pomidory rozdrobnić mikserem i wlać białe wino. Masę z pomidorów i wina dodać do cebuli. Dodać kilka łyżek octu balsamicznego, garść rodzynek i 2-3 łyżeczki brązowego cukru. Gotować na wolnym ogniu do odparowania alkoholu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Udka z kurczaka podsmażyć na brązowo na oliwie z oliwek i owinąć paskami szynki. Udka z kurczaka z pomidorami piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut. Odstawić na pięć minut.

Podawać z orzeszkami piniowymi i gałązkami rozmarynu.

Modern Grace Talerz do serwowania 44x23cm
Modern Grace Talerz do serwowania 44x23cm
Modern Grace Talerz do serwowania 44x23cm
Modern Grace Talerz obiadowy 27x27cm
Modern Grace Talerz obiadowy 27x27cm
Modern Grace Talerz obiadowy 27x27cm
Modern Grace Talerz bufetowy 35x35cm
Modern Grace Talerz bufetowy 35x35cm
Modern Grace Talerz bufetowy 35x35cm