Składniki

NA 8 PORCJI

Składniki na wafle sezamowe: 

• 55 g mąki ryżowej
• sól
• 1 łyżka cukru
• 1 białko jajka
• 65 ml mleka
• po 1 łyżce jasnego i ciemnego sezamu
• 2 łyżki oleju sezamowego

Składniki na sałatkę z raków: 

• 200 g mięsa raków (w zalewie)
• 150 g cienkich zielonych szparagów (ew. mrożonych)
• 1 małe awokado
• 1 pęczek kolendry
• 30 ml soku z limonki
• 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
• sól
• pieprz

Wafle sezamowo-ryżowe z sałatką z raków

Przygotowanie:

1. Mąkę ryżową, sól i cukier wymieszać. Białko i mleko rozbełtać trzepaczką i wymieszać z mąką. Dodać sezam i wymieszać. Rozgrzać waflownicę (do wafli, rożków) i posmarować odrobiną oleju sezamowego. Ciasto nakładać porcjami na waflownicę, rozsmarować i upiec 8 okrągłych, złotobrązowych wafli. Od razu po upieczeniu formować rożki przy pomocy stożka i ostudzić.

2. Raki osączyć. Szparagi umyć, obrać jedną trzecią część od dołu, pokroić na kawałki i blanszować przez ok. 3 minuty w gotującej się osolonej wodzie. Szparagi zahartować w zimnej wodzie, osączyć na ręczniku kuchennym i ostudzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę. Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody i posiekać listki. Sok z limonki, pokrojone awokado, szparagi, zioła i raki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

3. Sezamowe wafle napełnić sałatką z raków, umieścić w szklankach i od razu podawać.

Jedna porcja to ok. 170 kcal, 12 g tłuszczu, 8 g węglowodanów, 7 g białka.

Czas przygotowania: ok. 30 min.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Oronda Vase large arctic breeze 210mm
Oronda Vase large arctic breeze 210mm
Oronda Vase large arctic breeze 210mm
Octavie kieliszek Champagne flute
Octavie kieliszek Champagne flute
Octavie kieliszek Champagne flute
Grand Royal Champagne flute 239mm
Grand Royal Champagne flute 239mm
Grand Royal Champagne flute 239mm