Składniki

NA 8 PORCJI

Składniki na wafle sezamowe: 

• 55 g mąki ryżowej
• sól
• 1 łyżka cukru
• 1 białko jajka
• 65 ml mleka
• po 1 łyżce jasnego i ciemnego sezamu
• 2 łyżki oleju sezamowego

Składniki na sałatkę z raków: 

• 200 g mięsa raków (w zalewie)
• 150 g cienkich zielonych szparagów (ew. mrożonych)
• 1 małe awokado
• 1 pęczek kolendry
• 30 ml soku z limonki
• 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
• sól
• pieprz

Wafle sezamowo-ryżowe z sałatką z raków

Przygotowanie:

1. Mąkę ryżową, sól i cukier wymieszać. Białko i mleko rozbełtać trzepaczką i wymieszać z mąką. Dodać sezam i wymieszać. Rozgrzać waflownicę (do wafli, rożków) i posmarować odrobiną oleju sezamowego. Ciasto nakładać porcjami na waflownicę, rozsmarować i upiec 8 okrągłych, złotobrązowych wafli. Od razu po upieczeniu formować rożki przy pomocy stożka i ostudzić.

2. Raki osączyć. Szparagi umyć, obrać jedną trzecią część od dołu, pokroić na kawałki i blanszować przez ok. 3 minuty w gotującej się osolonej wodzie. Szparagi zahartować w zimnej wodzie, osączyć na ręczniku kuchennym i ostudzić. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę. Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody i posiekać listki. Sok z limonki, pokrojone awokado, szparagi, zioła i raki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

3. Sezamowe wafle napełnić sałatką z raków, umieścić w szklankach i od razu podawać.

Jedna porcja to ok. 170 kcal, 12 g tłuszczu, 8 g węglowodanów, 7 g białka.

Czas przygotowania: ok. 30 min.

Czas pieczenia: ok. 15 min.