Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa wody

Farsz warzywny:

  • 1 kg mieszanych warzyw: marchew, korzeń pietruszki, fioletowe ziemniaki (w razie konieczności mogą być również zwykłe) i cukinia.

Masa:

  • 150 ml śmietanki
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • 70 g startego sera
  • ½ łyżeczki soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • starta skórka z ½ cytryny bio

Przepis na wielkanocny brunch: warzywne quiche

Na: 1 tortownicę / średnica 28 cm
Czas pieczenia: 50-60 min
Czas oczekiwania: 30 min

Przygotowanie:

  1. Mąkę, posiekane masło, sól, jajko i wodę wymieszać mieszadłem hakowym. Zagnieść ręcznie na jednolite ciasto. Zwrócić uwagę, żeby ciasto zbytnio się nie ogrzało. Następnie przykryć ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Warzywa pokroić krajalnicą wzdłuż na cienkie paski (ok. 3 mm). W garnku zagotować mocno osoloną wodę i obgotować w niej warzywa (oprócz cukinii) przez 5 minut. Odcedzić i ostudzić.
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim tortownicę i mocno docisnąć krawędzie (wys. ok. 3 cm). Koliście ułożyć na nim paski warzyw w kierunku od zewnątrz do wewnątrz.
  4. Śmietankę, mleko, jajka i starty ser przełożyć do pojemnika. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kuminem. Zmiksować blenderem ręcznym, dodać startą skórę z cytryny i wyłożyć masę na warzywa.
  5. Quiche piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka górna i dolna) na drugim poziomie od dołu przez ok. 50-60 minut.

Nasza rada:Ciasto będzie łatwiejsze do rozwałkowania, gdy umieścimy je między dwoma warstwami papieru do pieczenia.

Spring Awakening talerz na ciasto
Spring Awakening talerz na ciasto
Spring Awakening talerz na ciasto
Spring Awakening talerz obiadowy
Spring Awakening talerz obiadowy
Spring Awakening talerz obiadowy
Spring Awakening talerz śniadaniowy
Spring Awakening talerz śniadaniowy
Spring Awakening talerz śniadaniowy