Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej (typ 630)
- 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa wody
Farsz warzywny:
- 1 kg mieszanych warzyw: marchew, korzeń pietruszki, fioletowe ziemniaki (w razie konieczności mogą być również zwykłe) i cukinia.
Masa:
- 150 ml śmietanki
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- 70 g startego sera
- ½ łyżeczki soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- starta skórka z ½ cytryny bio
Przepis na wielkanocny brunch: warzywne quiche
Na: 1 tortownicę / średnica 28 cm
Czas pieczenia: 50-60 min
Czas oczekiwania: 30 min
Przygotowanie:
- Mąkę, posiekane masło, sól, jajko i wodę wymieszać mieszadłem hakowym. Zagnieść ręcznie na jednolite ciasto. Zwrócić uwagę, żeby ciasto zbytnio się nie ogrzało. Następnie przykryć ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
- Warzywa pokroić krajalnicą wzdłuż na cienkie paski (ok. 3 mm). W garnku zagotować mocno osoloną wodę i obgotować w niej warzywa (oprócz cukinii) przez 5 minut. Odcedzić i ostudzić.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim tortownicę i mocno docisnąć krawędzie (wys. ok. 3 cm). Koliście ułożyć na nim paski warzyw w kierunku od zewnątrz do wewnątrz.
- Śmietankę, mleko, jajka i starty ser przełożyć do pojemnika. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kuminem. Zmiksować blenderem ręcznym, dodać startą skórę z cytryny i wyłożyć masę na warzywa.
- Quiche piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka górna i dolna) na drugim poziomie od dołu przez ok. 50-60 minut.
Nasza rada:Ciasto będzie łatwiejsze do rozwałkowania, gdy umieścimy je między dwoma warstwami papieru do pieczenia.