Składniki

DLA 4 OSÓB

• 1 puszka ciecierzycy 425 ml (masa netto po odsączeniu 240 g)
• 1 cytryna
• 1 ząbek czosnku
• 50 ml wywaru warzywnego
• 1-2 łyżki pasty sezamowej (tahini)
• 50-70 ml oliwy z oliwek
• sól
• świeżo mielony pieprz
• szczypta kuminu
• szczypta mielonej kolendry
• 2 łyżki sezamu
• 1 owoc granatu

WEGAŃSKI HUMUS Z SEZAMEM I NASIONAMI GRANATU

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę osączyć. Cytrynę umyć, wytrzeć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekroić na pół i wycisnąć sok. Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Ciecierzycę, wywar i czosnek rozetrzeć na gładkie purée. Dodać pastę sezamową i oliwę, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i sokiem z cytryny.

2. Na patelni bez tłuszczu uprażyć sezam na złotobrązowy kolor, wyjąć i ostudzić. Owoc granatu przekroić na pół, łyżką kuchenną wybić ze środka nasiona. Humus posypać nasionami granatu i sezamem oraz pieprzem.

Artesano Original duża miska na przystawki
Artesano Original duża miska na przystawki
Artesano Original duża miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original mała miska na przystawki
Artesano Original talerz do barbecue
Artesano Original talerz do barbecue
Artesano Original talerz do barbecue