Składniki:

• 100 g masła
• 200 ml tłustego mleka
• ½ kostki drożdży
• 50 g cukru
• 1 biopomarańcza
• 500 g mąki, typ 405
• 2 szczypty soli
• 1 jajko
• żółtko
• 2 łyżki stołowe śmietany kremówki

Wieniec wielkanocny babci

Przygotowanie:

1. Masło stopić i ostudzić. Melko podgrzać, wymieszać z rozdrobnionymi drożdżami i 1 łyżką cukru. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Pomarańczę umyć, wytrzeć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok. Odmierzyć 50 ml soku i dodać do rozczynu. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i resztę cukru. Dodać rozczyn, jajko oraz skórkę pomarańczową i wyrobić mieszadłami robota ręcznego na gładkie ciasto. Ewentualnie dodać trochę mąki. Przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto widocznie zwiększy swoją objętość.

2. Ciasto ponownie porządnie zagnieść na oprószonym mąką blacie i podzielić na trzy części. Uformować z nich trzy wałki ciasta o długości ok. 40 cm, ułożyć obok siebie i zapleść w warkocz. Warkocz uformować na kształt wieńca, ścisnąć razem końce ciasta i wsunąć pod wieniec. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna i dolna).

3. Żółtko roztrzepać ze śmietanką. Posmarować wieniec pędzelkiem i upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ok. 25 minut). Ostudzić.

4. Crème fraîche utrzeć w misce z cukrem waniliowym na gładką masę. Napełnić worek do wyciskania i wycisnąć małe różyczki. Udekorować skórką pomarańczową i jadalnymi kwiatkami. Posypać cukrem pudrem.

French Garden Fleurence talerzyk do pieczywa
French Garden Fleurence talerzyk do pieczywa
French Garden Fleurence talerzyk do pieczywa
French Garden Green Line talerz płaski
French Garden Green Line talerz płaski
French Garden Green Line talerz płaski
Cottage Mlecznik 6 os. 0,25l
Cottage Mlecznik 6 os. 0,25l
Cottage Mlecznik 6 os. 0,25l