Składniki:

• 100 g masła
• 200 ml tłustego mleka
• ½ kostki drożdży
• 50 g cukru
• 1 biopomarańcza
• 500 g mąki, typ 405
• 2 szczypty soli
• 1 jajko
• żółtko
• 2 łyżki stołowe śmietany kremówki

Wieniec wielkanocny babci

Przygotowanie:

1. Masło stopić i ostudzić. Melko podgrzać, wymieszać z rozdrobnionymi drożdżami i 1 łyżką cukru. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Pomarańczę umyć, wytrzeć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok. Odmierzyć 50 ml soku i dodać do rozczynu. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i resztę cukru. Dodać rozczyn, jajko oraz skórkę pomarańczową i wyrobić mieszadłami robota ręcznego na gładkie ciasto. Ewentualnie dodać trochę mąki. Przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto widocznie zwiększy swoją objętość.

2. Ciasto ponownie porządnie zagnieść na oprószonym mąką blacie i podzielić na trzy części. Uformować z nich trzy wałki ciasta o długości ok. 40 cm, ułożyć obok siebie i zapleść w warkocz. Warkocz uformować na kształt wieńca, ścisnąć razem końce ciasta i wsunąć pod wieniec. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna i dolna).

3. Żółtko roztrzepać ze śmietanką. Posmarować wieniec pędzelkiem i upiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ok. 25 minut). Ostudzić.

4. Crème fraîche utrzeć w misce z cukrem waniliowym na gładką masę. Napełnić worek do wyciskania i wycisnąć małe różyczki. Udekorować skórką pomarańczową i jadalnymi kwiatkami. Posypać cukrem pudrem.