LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki na jedną tortownicę (średnica 24 cm):

Tarta czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 g mąki
  • 120 g ciemnej rozpuszczonej kuwertury
  • 2 łyżki stołowe kakao

Sos waniliowy:

  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 3 duże żółtka
  • sok z cytryny do smaku

Krem czekoladowy:

  • 50 g ciemnej kuwertury 
  • 50 g śmietanki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
    ​​​​​​​
  • kakao do posypania
  • 100 g świeżych jagód
  • cukier puder do posypania
  • świeża mięta do przyozdobienia

Wilgotna tarta czekoladowa z sosem waniliowym

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C, używając funkcji pieczenia z termoobiegiem i grzałką tylną. Masło i cukier włożyć do miski do ucierania. Ubić trzepaczką na puszystą masę. Dodać jajka, mąkę, kuwerturę oraz kakao i ubijać przez kolejne 10 minut. Masę czekoladową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku. Luźno przykryć ściereczką kuchenną i ostudzić. 
  2. Zagotować składniki na sos waniliowy: mleko, cukier i miąższ z laski wanilii. Do metalowej miski włożyć żółtka. Gotujący płyn utrzeć z żółtkami trzepaczką, ciągle ucierając. Miskę umieścić nad gorącą kąpielą wodną i dalej ucierać, aż płyn zgęstnieje. Sos zdjąć z kąpieli wodnej i przełożyć do zimnej miski. Doprawić sokiem z cytryny i schłodzić.
  3. Ciemną kuwerturę rozpuścić nad kąpielą wodną. Lekko przestudzić. Ubić śmietankę, wymieszać z płynną kuwerturą oraz cukrem i powstałą masą napełnić rękaw cukierniczy. Ostudzić.
  4. Sos waniliowy wyłożyć na talerze. Tartę czekoladową pokroić na prostokąty i posypać kakao. Ułożyć na sosie. Jagody posypać cukrem pudrem i rozłożyć na talerzach. Talerze udekorować kremem czekoladowym. Ozdobić świeżą miętą i podawać.


Wskazówka: Resztę tarty przykryć i zostawić do następnego dnia. Skropić do smaku odrobiną calvadosu. Najsmaczniejsza jest w temperaturze pokojowej. Jeśli nie ma pod ręką rękawa cukierniczego, można zamiast niego napełnić kremem mały plastikowy woreczek. W napełnionym worku wystarczy wyciąć w rogu mały otwór i można go użyć w funkcji worka do wyciskania. 

NewMoon głęboka miska, 1,75 l, biała
NewMoon głęboka miska, 1,75 l, biała
NewMoon głęboka miska, 1,75 l, biała
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy
NewMoon zestaw kieliszków do białego wina, 300 ml, 4-częściowy
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy