Składniki:

Sos pomidorowy:

  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 250 g dojrzałych pomidorków czereśniowych
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • skórka z ½ cytryny
  • gruba sól i czarny pieprz ziarnisty

Makaron:

  • 500 g makaronu świderki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • sól, pieprz zmielony w młynku
  • szczypta cukru
  • kilka kropli soku z cytryny do smaku
  • świeży tymianek do udekorowania

Wiosenny makaron

Dla: 4 osób

Przygotowanie:

  1. Oliwę wlać na małą patelnię (takiej wielkości, żeby wszystkie pomidory leżały obok siebie, a nie na sobie) i rozgrzać na średnim ogniu. Pomidorki czereśniowe włożyć na patelnię razem z czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory podgrzewać do momentu, aż zaczną pękać (ok. 45 minut). Następnie wyłączyć kuchenkę i zdjąć patelnię.
  2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nabierając do naczynia trochę wody po makaronie, i odstawić.
  3. Strąki groszku cukrowego przekroić ukośnie na pół. Odkroić dolne końce szparagów. Następnie szparagi pokroić ukośnie na kawałki wielkości kęsów. 2 łyżki stołowe oliwy pomidorowej i odrobinę wody po makaronie podgrzać na dużej patelni. Włożyć groszek i szparagi. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
  4. Makaron wymieszać z warzywami. Ewentualnie podgrzać kilka minut, skropić sokiem z cytryny i ponownie doprawić do smaku.
  5. Przełożyć na talerze. Na makaronie rozłożyć pomidorki czereśniowe. Ozdobić świeżym tymiankiem, pieprzem zmielonym w młynku i podawać.

Nasza rada: Jeśli zostanie trochę oliwy pomidorowej, warto ją zachować. Świetnie się nadaje do doprawiania sałatek.

Colourful Spring talerz obiadowy
Colourful Spring talerz obiadowy
Colourful Spring talerz obiadowy
Colourful Spring miseczka
Colourful Spring miseczka
Colourful Spring miseczka