Składniki:

• 100 g miękkiego masła
• 110 g cukru
• szczypta soli
• 1 bio-pomarańcza
• 1 jajko (M)
• 280 g mąki
• 8 g proszku do pieczenia

Ponadto:
cukier i cukier puder do obtoczenia

Włoskie ciasteczka pomarańczowe

Na 32 sztuki
Czas przygotowania: 30 min + 1 godzina chłodzenia

Przygotowanie:

1. Masło, cukier i szczyptę soli ubić w misce na kremową masę mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania.

2. Pomarańczę umyć gorącą wodą, wytrzeć i połowę skórki zetrzeć na drobnej tarce. Startą skórkę pomarańczową oraz jajko dodać do masła i dalej ubijać, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać sok i dalej ubijać, masa jest teraz stosunkowo płynna.

3. Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać mieszankę mąki z proszkiem, najpierw mieszając mikserem ręcznym z końcówkami do ubijania, następnie ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

4. Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzałka górna/dolna). Wyłożyć blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ciasto uformować w wałek o grubości 3–4 cm. Wałek podzielić na 32 kawałki. Kawałki ciasta obtoczyć najpierw w cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Kawałki ciasta ułożyć w niewielkich odstępach obok siebie na blasze do pieczenia i piec 10–15 min w gorącym piekarniku, aż na powierzchni pojawią się pęknięcia, a ciastka nabiorą delikatnego złotobrązowego koloru. Nie powinny być zbyt ciemne!

5. Blachę wyjąć z piekarnika, ciastka ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.