Składniki:

Ciasto:

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 320 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • ½ opakowania proszku do pieczenia z wodorowinianem potasu
  • 2 jajka bio
  • 400 ml mleka
  • 200 g twarogu
  • 4 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • sok z ½ cytryny
  • masło do smażenia

Do dekoracji:

  • mały banan pokrojony w plasterki, świeże jagody i bita śmietana do ozdobienia,
    świeże jagody i konfitura z owoców do smaku

     

Zajączek wielkanocny z pancake’ów dla małych i dużych łasuchów

Dla: 4 osób
Czas oczekiwania: 10 min

Przygotowanie:

  1. W garnuszku roztopić masło i gotować je, aż zbrązowieje. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski i na środku zrobić zagłębienie. Jajka, mleko, twaróg i cukier wymieszać z brązowym masłem. Trzepaczką wymieszać z mąką, aż powstanie gładka masa. Doprawić sokiem z cytryny. Ciasto odstawić na minimum 10 minut.
  2. Rozgrzać patelnię z powłoką antyadhezyjną. Na gorącym maśle smażyć naleśniki różnej wielkości i o różnych kształtach (tułów, głowa, uszy i łapy).
  3. Z naleśników ułożyć na talerzach zajączki. Zaznaczyć łapki, używając plasterków bananów i jagód. Z bitej śmietany uformować kwiatek. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.
  4. Podawać ze świeżymi jagodami i odrobiną konfitury.

Nasza rada: Zajączki są najsmaczniejsze od razu po podaniu.

Spring Awakening talerz obiadowy
Spring Awakening talerz obiadowy
Spring Awakening talerz obiadowy
Spring Awakening talerz śniadaniowy
Spring Awakening talerz śniadaniowy
Spring Awakening talerz śniadaniowy