LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki:

Ciasto:

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 320 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • ½ opakowania proszku do pieczenia z wodorowinianem potasu
  • 2 jajka bio
  • 400 ml mleka
  • 200 g twarogu
  • 4 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • sok z ½ cytryny
  • masło do smażenia

Do dekoracji:

  • mały banan pokrojony w plasterki, świeże jagody i bita śmietana do ozdobienia,
    świeże jagody i konfitura z owoców do smaku

     

Zajączek wielkanocny z pancake’ów dla małych i dużych łasuchów

Dla: 4 osób
Czas oczekiwania: 10 min

Przygotowanie:

  1. W garnuszku roztopić masło i gotować je, aż zbrązowieje. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski i na środku zrobić zagłębienie. Jajka, mleko, twaróg i cukier wymieszać z brązowym masłem. Trzepaczką wymieszać z mąką, aż powstanie gładka masa. Doprawić sokiem z cytryny. Ciasto odstawić na minimum 10 minut.
  2. Rozgrzać patelnię z powłoką antyadhezyjną. Na gorącym maśle smażyć naleśniki różnej wielkości i o różnych kształtach (tułów, głowa, uszy i łapy).
  3. Z naleśników ułożyć na talerzach zajączki. Zaznaczyć łapki, używając plasterków bananów i jagód. Z bitej śmietany uformować kwiatek. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.
  4. Podawać ze świeżymi jagodami i odrobiną konfitury.

Nasza rada: Zajączki są najsmaczniejsze od razu po podaniu.

S+ Lemon Pie komplet sztućców 24 el.
S+ Lemon Pie komplet sztućców 24 el.
S+ Lemon Pie komplet sztućców 24 el.
Spring Awakening talerz płaski
Spring Awakening talerz płaski
Spring Awakening talerz płaski
Spring Awakening talerz śniadaniowy
Spring Awakening talerz śniadaniowy
Spring Awakening talerz śniadaniowy