Składniki:
Ciasto:
- 2 łyżki stołowe masła
- 320 g mąki orkiszowej (typ 630)
- ½ opakowania proszku do pieczenia z wodorowinianem potasu
- 2 jajka bio
- 400 ml mleka
- 200 g twarogu
- 4 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- sok z ½ cytryny
- masło do smażenia
Do dekoracji:
mały banan pokrojony w plasterki, świeże jagody i bita śmietana do ozdobienia,
świeże jagody i konfitura z owoców do smaku
Zajączek wielkanocny z pancake’ów dla małych i dużych łasuchów
Dla: 4 osób
Czas oczekiwania: 10 min
Przygotowanie:
- W garnuszku roztopić masło i gotować je, aż zbrązowieje. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski i na środku zrobić zagłębienie. Jajka, mleko, twaróg i cukier wymieszać z brązowym masłem. Trzepaczką wymieszać z mąką, aż powstanie gładka masa. Doprawić sokiem z cytryny. Ciasto odstawić na minimum 10 minut.
- Rozgrzać patelnię z powłoką antyadhezyjną. Na gorącym maśle smażyć naleśniki różnej wielkości i o różnych kształtach (tułów, głowa, uszy i łapy).
- Z naleśników ułożyć na talerzach zajączki. Zaznaczyć łapki, używając plasterków bananów i jagód. Z bitej śmietany uformować kwiatek. Ewentualnie posypać cukrem pudrem.
- Podawać ze świeżymi jagodami i odrobiną konfitury.
Nasza rada: Zajączki są najsmaczniejsze od razu po podaniu.