Składniki

Na 4 porcje

• 125 g młodego szpinaku
• 1 małe zielone jabłko
• 1 kawałek imbiru
• 1/2 banana
• 1 limonka (niewoskowana i bez konserwantów)
• 500 ml soku jabłkowego
• 1-2 łyżki syropu z agawy
• 4 łodygi selera z zielonymi listkami

Zielony smoothie ze szpinaku, jabłek i imbiru

Przygotowanie:

1. Szpinak przebrać, umyć, osączyć. Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Imbir obrać i drobno posiekać. Banana obrać ze skórki i połowę pokroić w plasterki. Limonkę umyć w gorącej wodzie, wytrzeć do sucha i drobno zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z limonki.

2. Kawałki jabłka, imbir i szpinak zmiksować w stojącym mikserze z sokiem i skórką z limonki, plasterkami banana, sokiem jabłkowych i syropem z agawy. Nalać do szklanek i podawać z łodygami selera.