LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki:

Ciasto:

  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 bataty
  • 1 mango
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
  • sól, biały pieprz
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 1 cytryna (niewoskowana i bez konserwantów)
  • 4 łyżki stołowe jogurtu

Zupa z batatów i mango

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 40 min

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek, imbir i bataty obrać i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skórki. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić w kostkę.
  2. Olej rzepakowy podgrzać w garnku. Kumin, kurkumę, curry i cukier przez 1 minutę karmelizować razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodać bataty i mango, doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu przez 8 minut.
  3. Zalać mlekiem kokosowym oraz wywarem warzywnym i gotować ok. 15 minut, aż bataty będą miękkie.
  4. Połowę skórki z cytryny drobno zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do zupy.
  5. Zupę zmiksować na krem i ponownie doprawić do smaku.
  6. Zupę przelać na talerze, ozdobić kleksem jogurtu i podawać.

Nasza rada:Pokrojone mango, cienkie paski imbiru i odrobina świeżych ziół mogą być świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dodać jeszcze trochę mleka kokosowego lub wywaru warzywnego.

S+ Lemon Pie komplet sztućców 24 el.
S+ Lemon Pie komplet sztućców 24 el.
S+ Lemon Pie komplet sztućców 24 el.
Colourful Spring talerz płaski
Colourful Spring talerz płaski
Colourful Spring talerz płaski
Colourful Spring głęboki talerz, 25 cm, 456 ml, biały/zielony
Colourful Spring głęboki talerz, 25 cm, 456 ml, biały/zielony
Colourful Spring głęboki talerz, 25 cm, 456 ml, biały/zielony