Składniki:

Ciasto:

  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 bataty
  • 1 mango
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
  • sól, biały pieprz
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 1 cytryna (niewoskowana i bez konserwantów)
  • 4 łyżki stołowe jogurtu

Zupa z batatów i mango

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 40 min

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek, imbir i bataty obrać i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skórki. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić w kostkę.
  2. Olej rzepakowy podgrzać w garnku. Kumin, kurkumę, curry i cukier przez 1 minutę karmelizować razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodać bataty i mango, doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu przez 8 minut.
  3. Zalać mlekiem kokosowym oraz wywarem warzywnym i gotować ok. 15 minut, aż bataty będą miękkie.
  4. Połowę skórki z cytryny drobno zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do zupy.
  5. Zupę zmiksować na krem i ponownie doprawić do smaku.
  6. Zupę przelać na talerze, ozdobić kleksem jogurtu i podawać.

Nasza rada:Pokrojone mango, cienkie paski imbiru i odrobina świeżych ziół mogą być świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dodać jeszcze trochę mleka kokosowego lub wywaru warzywnego.

Colourful Spring talerz obiadowy
Colourful Spring talerz obiadowy
Colourful Spring talerz obiadowy
Colourful Spring talerz głęboki
Colourful Spring talerz głęboki
Colourful Spring talerz głęboki