Składniki:
Ciasto:
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- 2 bataty
- 1 mango
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka stołowa cukru trzcinowego
- sól, biały pieprz
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml wywaru warzywnego
- 1 cytryna (niewoskowana i bez konserwantów)
- 4 łyżki stołowe jogurtu
Zupa z batatów i mango
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 40 min
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek, imbir i bataty obrać i pokroić w kostkę. Mango obrać ze skórki. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić w kostkę.
- Olej rzepakowy podgrzać w garnku. Kumin, kurkumę, curry i cukier przez 1 minutę karmelizować razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Dodać bataty i mango, doprawić solą i pieprzem. Dusić na średnim ogniu przez 8 minut.
- Zalać mlekiem kokosowym oraz wywarem warzywnym i gotować ok. 15 minut, aż bataty będą miękkie.
- Połowę skórki z cytryny drobno zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do zupy.
- Zupę zmiksować na krem i ponownie doprawić do smaku.
- Zupę przelać na talerze, ozdobić kleksem jogurtu i podawać.
Nasza rada:Pokrojone mango, cienkie paski imbiru i odrobina świeżych ziół mogą być świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeżeli zupa jest za gęsta, można dodać jeszcze trochę mleka kokosowego lub wywaru warzywnego.