LIEBE DEINE ZEITLOVETHEMOMENTLOVETHEMOMENTSAVOURELINSTANTLOVETHEMOMENTVIVIOGNIMOMENTOAMATUMOMENTOPOKOCHAJTWÓCZASJЦЕНИТЕ СВОЕВРЕМЯ

Składniki dla 4 osób:

  • 1 cebula
  • ½ bulwy selera (ok. 400 g)
  • 2 ziemniaki
  • 1 strąk czerwonego chili
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • sól, pieprz zmielony w młynku
  • 200 ml śmietanki
  • zredukowany ocet balsamiczny do smaku
  • kilka listków pachnotki (shiso)

Zupa z selera z octem balsamicznym i pachnotką

Przygotowanie:

  1.  Cebulę pokroić w kostkę. Seler i ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Papryczkę chili przekroić na pół i grzbietem noża usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę.
  2. Kumin podgrzać w dużym garnku, aż zacznie delikatnie parować. Dodać masło. Dodać cebulę, seler oraz chili i zeszklić, dusząc przez 5 minut. Dodać ziemniaki i podlać białym winem. Płyn zredukować.
  3. Kiedy białe wino odparuje, zalać wywarem warzywnym i doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodać śmietankę i zmiksować zupę na gładkie purée. Ponownie doprawić do smaku i wlać do czterech talerzy głębokich NewMoon. Zupę przyprawić i ozdobić zredukowanym octem balsamicznym. Następnie posypać listkami pachnotki i podawać.

NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon talerz płaski, 27 cm, biały
NewMoon miseczka indywidualna, 950 ml, biała
NewMoon miseczka indywidualna, 950 ml, biała
NewMoon miseczka indywidualna, 950 ml, biała
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy
NewMoon komplet sztućców, 24-częściowy