Składniki

• 300 g ryżu (gotowanego)
• 7 g chili
• 1 ząbek czosnku
• 2 dymki
• 1 łyżka oleju sezamowego
• 1,5 łyżki sosu sojowego
• 2 plasterki boczku
• 1 jajko
• sól
• chili do przybrania
• sos sojowy

Przybory:
deska do krojenia, duża patelnia, drewniana łyżka, nóż

Bowl: azjatyckie śniadanie

Przygotowanie:

Stopień trudności: łatwe
Czas: 20 min Czas przygotowania
Wartości odżywcze jednej porcji: ok. 686 kalorii / białko 18 g / węglowodany 89 g / tłuszcz 27 g



1. Chili i czosnek drobno posiekać. Dymkę pokroić w cienkie krążki. Szczypior z dymki odłożyć na bok. Boczek pokroić w paski i na średnim ogniu podsmażyć na patelni na chrupko.

2. Olej sezamowy, białe części dymki, posiekany czosnek i chili dodać do boczku i dusić na patelni przez ok. 1 min.

3. Dodać ryż i smażyć ok. 2 min. Następnie dodać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Kiedy ryż zacznie brązowieć i stawać się chrupiący, na patelnię wbić jajko i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Posolić. 

4. Potrawę przełożyć do miski i podawać posypaną szczypiorkiem oraz – zależnie od upodobań – z chili i sosem sojowym. Smacznego!

Soup Passion pałeczki
Soup Passion pałeczki
Soup Passion pałeczki