Składniki

Ciasto na pizzę:
• 250 g mąki pszennej
• 12 g drożdży
• 150 ml letniej wody
• 1/3 łyżeczki soli (w Toskanii nie soli się ciasta na chleb i pizzę, ale można oczywiście dodać trochę do smaku)
• odrobina oliwy z oliwek do posmarowania formy

Dodatki:
• 2 średnie bakłażany
• 50 g suszonych małych pomidorów w oliwie
• 200 g świeżego sera ricotta
• 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
• 3 łyżki grubej soli
• 5-6 łyżeczek pesto

Idealne toskańskie ciasto na pizzę

Przygotowanie

Ciasto na pizzę:

Wieczorem rozrobić w misce rzadki rozczyn z 25 g mąki, 150 letniej wody i drożdży roztartych wcześniej z odrobiną ciepłej wody. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia na stolnicę wsypać resztę mąki, zrobić dołek i wlać do niego rozczyn. Zagniatać z letnią wodą (ok. 37°C), aż powstanie miękkie, luźne ciasto. Uformować kulę i włożyć do miski oprószonej mąką. Ostrym nożem zrobić na powierzchni nacięcie w kształcie krzyża i odstawić w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę. Ciasto ponownie krótko zagnieść i rozwałkować na blasze do pieczenia natłuszczonej oliwą (o średnicy 30 cm) na grubość ok. 4-5 mm. Zostawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 250°C.

Polecane dodatki: pesto, suszone pomidory, ricotta i bakłażany.

Bakłażany pokroić na plastry, posypać grubą solą i zostawić na około jedną godzinę na durszlaku, aż odcieknie gorzki sok. Następnie bakłażany razem z 4-5 łyżkami sosu pesto wyłożyć na ciasto. Blachę wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć i łyżką rozłożyć na cieście świeży ser ricotta. Piec pizzę przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika, doprawić kilkoma łyżkami pesto, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i pozostałą oliwą. Natychmiast podawać.

Artesano miseczka do dipów
Artesano miseczka do dipów
Artesano miseczka do dipów