Składniki

• 125 g niesolonego, miękkiego masła
• 175 g cukru
• 2 duże jajka
• skórka z 2 cytryn (niewoskowanych i bez konserwantów)
• 175 g mąki
• 1 szczypta soli
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 łyżek mleka
• prostokątna forma o długości 26 cm

Na polewę:

• sok z ½ cytryny
• 200 g cukru pudru
• 1 cytryna do dekoracji

Ciasto cytrynowe

1. Piekarnik nagrzać do 180℃. Formę nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Zetrzeć skórkę z cytryny i wymieszać z masą. Dodać mąkę, sól i proszek do pieczenia, wszystkie składniki połączyć, aby powstało gładkie ciasto i na końcu wymieszać z mlekiem.

3. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię (np. tylną stroną łyżki) i piec przez ok. 40-45 min., aż przestanie się kleić do czubka noża.

4. W tym czasie przygotować polewę: sok z cytryny i cukier puder utrzeć na gładką, białą masę. W razie potrzeby dodać trochę więcej soku z cytrynu lub cukru pudru.

5. Gdy ciasto całkiem ostygnie, wyjąć je z formy, posmarować polewą i udekorować plastrem cytryny.